Nationaal instituut mensenrechten kan in 2011 van start

De ministerraad heeft er op voorstel van minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties mee ingestemd dat Nederland een Nationaal Instituut voor de Rechten van de Mens (NIRM) krijgt. Met de oprichting van dit instituut wordt gevolg gegeven aan een oproep van de Verenigde Naties en de Raad van Europa. Het NIRM krijgt een wettelijke en onafhankelijke status en zal daarmee voldoen aan internationale eisen, die zijn neergelegd in de zogeheten 'Paris Principles'. Het NIRM wordt geïntegreerd met de Commissie gelijke behandeling, zodat een nieuw instituut ontstaat.

De kernfuncties van het NIRM zijn het adviseren, rapporteren en fungeren als loket voor het brede terrein van mensenrechten. Daarmee wordt de mensenrechtenbescherming verder versterkt. Anderzijds kan overlap met bestaande mensenrechtenorganisaties worden voorkomen door een goede afstemming met deze organisaties. De taken van de Commissie gelijke behandeling blijven in het nieuwe instituut volledig intact.

De ministers zullen de Tweede Kamer over dit voornemen bij brief informeren. Het kabinet streeft ernaar om de noodzakelijke wetgeving op 1 januari 2011 in werking te laten treden.