Omvang schoolfruitprogramma in september duidelijk

Vorige maand reageerden veel scholen enthousiast op het nieuws in de media dat het nieuwe EU-Schoolfruitprogramma werd gelanceerd. De indruk werd daarbij gewekt dat het hele programma al in kannen en kruiken is, maar in werkelijkheid weten het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit (aanvrager van Brussels geld) en het Productschap Tuinbouw (uitvoerder van het programma) pas in september hoe omvangrijk het programma kan worden.

Het onbedoelde effect van de media-aandacht is dat veel scholen zich hebben afgemeld voor bestaande schoolfruitprogramma's. Het EU-Schoolfruitprogramma komt echter niet in plaats van die andere programma's, maar is een tijdelijke stimulans om te starten met het eten van fruit en groenten op scholen.

Stimulans

Het Schoolfruitprogramma is bedoeld als laagdrempelige stimulans om te bevorderen dat schoolgaande kinderen dagelijks samen fruit en groenten eten in de klas. Dit wordt ook wel 'gruiten' genoemd. Verder informeert het programma kinderen over een gezondere leefstijl en leert ze waar groenten en fruit vandaan komen. Scholen krijgen voor een bepaalde periode gratis fruit en groenten voor hun leerlingen. Na deze periode bepalen ouders en scholen of zij zelf willen doorgaan met het gezamenlijk eten van groenten en fruit in de klas. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van fruitabonnementen die tegen betaling worden aangeboden.

Het aantal porties fruit en groente dat per kind gratis verstrekt gaat worden, moet nog worden vastgesteld. Alle basisschoolleerlingen, dus kinderen tussen 4 en circa 12 jaar oud, kunnen voor het programma in aanmerking komen. Scholen bepalen zelf of zij zich aanmelden voor gratis schoolfruit en welke klassen deelnemen aan het Schoolfruitprogramma, voorwaarde is wel dat deelname klassikaal geschiedt. Voor scholen die momenteel al gruiten kan het EU -Schoolfruitprogramma een tijdelijke aanvulling zijn.

Budget

Het ministerie van LNV heeft eind mei aan Brussel gemeld dat Nederland wil deelnemen aan het Schoolfruitprogramma met een nationale bijdrage van 1,25 miljoen euro, na verdubbeling (co-financiering) door Brussel is er dan een budget van 2,5 miljoen euro beschikbaar voor het eerste jaar. Maar de nationale bijdrage van 1,25 miljoen euro moet door diverse partijen worden opgebracht en het is op dit moment nog niet duidelijk of voldoende sponsoren worden gevonden. Uiterlijk eind september zal de omvang van het Schoolfruitprogramma voor het eerste jaar duidelijk zijn.

Start programma

In schooljaar 2009-2010 kan, gezien het budget een beperkt aantal basisscholen deelnemen aan het Schoolfruitprogramma. Scholen kunnen zich aanmelden totdat het plafond van 2,5 miljoen euro is bereikt. Scholen die dit jaar niet kunnen meedoen, kunnen volgend schooljaar in aanmerking komen voor deelname aan het Schoolfruitprogramma. De datum waarop de inschrijving van start zal gaan en de wijze van inschrijven zijn nog niet bekend, maar zullen tijdig bekend worden gemaakt aan alle scholen.