Steunmaatregelen voor agrarische sector

De garantiestelling voor de agrarische sector gaat omhoog. Het gaat om een verhoging van de gewone garantstelling van 4,5 naar 6 ton euro en van de garantstelling plus (voor duurzame investeringen) van 1,2 miljoen naar 2,5 miljoen euro.

De garantstelling is voor agrarische ondernemers met een goed investeringsplan, maar die te weinig financiële zekerheid hebben voor voldoende financiering. Het ministerie van LNV kan in dat geval garant staan voor een aanvullende lening.

De reguliere garantstelling biedt financiële hulp bij investeringen in het bedrijf. Daarnaast bestaat de garantstelling 'plus' als zij op het bedrijf duurzame investeringen doen, zoals duurzame stallen of energiezuinige kassen.

Extra geld voor energie-innovaties glastuinbouw

Er is meer geld voor aardwarmte- en biobrandstoffenprojecten in de glastuinbouw. In totaal komt er 10,5 miljoen euro extra, bedoeld voor energie-innovaties binnen de regeling Marktintroductie Energie Innovaties (de MEI). Daardoor kunnen hoogstwaarschijnlijk alle aanvragen voor aardwarmte en biobrandstoffen worden gehonoreerd (mits ze ook aan de andere voorwaarden voldoen).

De komende jaren is er een behoorlijk bedrag beschikbaar voor energietransitie, de omvorming naar een klimaatneutrale glastuinbouw. Met de sector is een omvangrijk innovatie- en actieprogramma afgesproken: het programma 'Kas als Energiebron'. Tot en met 2012 is daar nog 147 miljoen eurovoor beschikbaar.