Betere verkeersinformatie door nieuwe databank wegverkeersgegevens

Minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat heeft op 6 juli de Nationale Databank Wegverkeersgegevens geopend. Met de databank komen verkeersgegevens sneller, actueler en completer beschikbaar. Automobilisten krijgen betere verkeersinformatie en wegbeheerders krijgen meer mogelijkheden om het verkeer over het wegennet te spreiden. Het beter benutten van de huidige infrastructuur leidt naar verwachting tot 10% minder files.

Met de Nationale Databank Wegverkeersgegevens (NDW) komt er completere informatie over de drukte op de wegen. Niet alleen van de rijkswegen, zoals tot nu toe het geval was, maar ook van provinciale wegen en gemeentelijke hoofdwegen. De gegevens komen per minuut beschikbaar, waardoor er altijd een actueel beeld is van de situatie op de weg. De gegevens worden geleverd aan wegbeheerders en de aanbieders van verkeersinformatie. Zij informeren de weggebruikers via informatieborden langs de weg, mobiele telefoon, radio, navigatiesystemen en internet. “We doen dit voor de mensen op de weg. Voor hen willen we een vlotte en betrouwbare reistijd van deur-tot-deur realiseren”, zo zei minister Eurlings bij de opening.

Komende twee jaar worden steeds meer wegen aan de databank toegevoegd. In 2012 is de databank gevuld met gegevens over minimaal 5.500 kilometer wegennet, waarmee we 50-60% van het wegverkeer actief kunnen volgen.

De databank levert informatie over files, wegwerkzaamheden, omleidingen, evenementen, incidenten en rijstrookafsluitingen en nog meer. Al deze informatie komt beschikbaar via één bron. Met de databank wordt tevens een basis gelegd voor een multimodaal reisadvies. Samen met de actuele gegevens van het openbaar vervoer kan de reiziger straks bewust kiezen voor de trein, auto of bus.

NDW is een uniek samenwerkingsverband van overheden die vanuit een gedeelde urgentie de verkeersinformatie en het verkeersmanagement willen verbeteren. Op dit moment zijn de partners: Rijkswaterstaat, provincies (Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Brabant), stadsregio’s (Haaglanden, Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Eindhoven en Arnhem-Nijmegen) en de gemeenten (Utrecht, Rotterdam, Den Haag en Amsterdam).