Schone en bereikbare binnenstad Maastricht door Binnenstadservice.nl

Minister Eurlings heeft maandag 6 juli de aftrap gegeven voor de Binnenstadservice.nl in Maastricht. Het doel van de binnenstadservice is de bevoorrading van winkels te bundelen waardoor er minder (vracht)auto’s in de binnenstad rijden. Zo blijft de binnenstad van Maastricht leefbaar, schoon en bereikbaar.

Deze nieuwe vorm van stedelijke distributie is bedacht door winkeliers zelf. Zij realiseren gezamenlijk een distributiecentrum buiten de stad dat fungeert als afleveradres voor de aangesloten winkeliers. Het concept wordt al succesvol toegepast in Nijmegen en ’s-Hertogenbosch. Zo’n twintig andere steden staan op het punt om het concept van Binnenstadserive.nl over te nemen. “De Binnenstadservice is een succes omdat het vanuit de winkeliers komt. Die hebben er voordeel bij en kiezen er bewust voor. En deze vorm van stedelijke distributie is goed voor het milieu, goed voor de doorstroming en het scheelt kosten”, zei minister Eurlings bij de aftrap van de derde vestiging van Binnenstadservice in Maastricht.

Zo’n 25 winkeliers in de binnenstad van Maastricht, waaronder de vestigingen van de Bijenkorf en V&D, ondertekenden op 6 juli een intentieovereenkomst met Binnenstadservice.nl. “Dat zulke grote ketens als Bijeenkorf en V&D nu ook meedoen met hun wekelijkse tientallen kleinere zendingen naast de grote vrachtwagenladingen, is een teken van een andere mentaliteit die ontstaat”, aldus minister Eurlings. “Grote en kleine ondernemingen nemen samen met Binnenstadservie hun verantwoordelijkheid en zien zakelijke kansen.”

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat omarmt het initiatief van Binnenstadservice.nl vanwege de positieve effecten van deze vorm van deze stedelijke distributie op de bereikbaarheid, het milieu en de doorstroming van het verkeer. In 2008 is voor dit initiatief éénmalig 200.000 euro beschikbaar gesteld via het programma Fileproof.