Antwoorden op kamervragen van Langkamp over het bericht dat vanaf 1 augustus 2009 jeugdigen met een machtiging voor gesloten jeugdzorg alleen nog maar kunnen worden aangemeld en opgenomen in een gesloten jeugdzorginstelling

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

JZ-K-U-2935667

7 juli 2009

Geachte voorzitter,

Hierbij zend ik u, mede namens de staatssecretaris van Justitie, de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Langkamp (SP) over het bericht dat vanaf 1 augustus 2009 jeugdigen met een machtiging voor gesloten jeugdzorg alleen nog maar kunnen worden aangemeld en opgenomen in een gesloten jeugdzorginstelling
(2009Z10162).

Hoogachtend,
de Minister voor Jeugd en Gezin,

mr. A. Rouvoet

Vraag 1

Wat staat er exact in de brief die namens u deze week is gestuurd aan betrokken partijen als Bureaus Jeugdzorg, gesloten jeugdzorgaanbieders en justitiële jeugdinrichtingen?

Antwoord 1

De brief aan de betrokken instellingen bevat informatie over de benodigde maatregelen om de overgangsperiode op 1 januari 2010 goed te kunnen afronden.

De belangrijkste maatregel is dat er gefaseerd gestopt zal worden met het plaatsen van jeugdigen met een machtiging gesloten jeugdzorg in de justitiële jeugdinrichtingen (jji’s).
Daarnaast worden de betrokken instellingen gewezen op aanvullende maatregelen die noodzakelijk zijn om de scheiding van de strafrechtelijke en gesloten jeugdzorg doelgroep na afloop van de overgangsperiode in de praktijk uitvoerbaar te maken. Het betreft maatregelen met betrekking tot het opnamebeleid voor jeugdigen die acuut een plek nodig hebben, optimale benutting van de beschikbare capaciteit en het bezien van de noodzakelijke verblijfsduur van jeugdigen met een machtiging gesloten jeugdzorg in de jji’s en de gesloten jeugdzorg en, indien dat verantwoord is, het verkorten van de behandelduur.

In een afzonderlijke brief (JZ/GJ-2935747) informeer ik u over de afspraken die ik hierover met de verschillende instanties heb gemaakt.

Vraag 2

Hoeveel plekken heeft de gesloten jeugdzorg op dit moment en zijn alle plekken ook bezet?

Vraag 3

Hoeveel plekken heeft de gesloten jeugdzorg op 1 augustus 2009?

Antwoord 2 en 3

Op 1 april 2009 waren er circa 1.150 plekken voor gesloten jeugdzorg beschikbaar. Daarvan was 87% bezet. In het laatste kwartaal van 2009 en per
1 januari 2010 komt daar capaciteit bij. In totaal komt de capaciteit uit op ongeveer 1.400 gesloten jeugdzorgplaatsen per 1 januari 2010. Dit loopt op naar 1.590 plaatsen in 2013.

Vraag 4

Hoeveel kinderen met een machtiging gesloten jeugdzorg zitten momenteel in een justitiële jeugdinrichting?

Antwoord 4

Op 1 juni 2009 verbleven er 569 jeugdigen met een machtiging gesloten jeugdzorg in de justitiële jeugdinrichtingen.

Vraag 5

Hoe lang is de wachtlijst voor de gesloten jeugdzorg?

Antwoord 5

De Dienst Justitiële Inrichtingen heeft mij geïnformeerd dat er op 1 juni 2009 36 jeugdigen met een machtiging gesloten jeugdzorg op een plek in de gesloten jeugdzorg of een justitiële jeugdinrichting wachtten. Er wordt bij dit aantal geen onderscheid gemaakt tussen jeugdigen die korter of langer dan negen weken wachten. Het betreft hier het totaal aantal wachtenden.

Vraag 6

Hoe lang is de gemiddelde wachttijd voor een jongere voor een plek in de gesloten jeugdzorg?

Antwoord 6

De gemiddelde wachttijd wordt door de Dienst Justitiële Inrichtingen niet geregistreerd.

Vraag 7

Kunt u garanderen dat op 1 augustus 2009 geen jongere hoeft te wachten op een plek in de gesloten jeugdzorg? Zo nee, waarom niet?

Vraag 8

Kunt u, gezien de urgentie waarmee jongeren met een machtiging voor gesloten jeugdzorg geplaatst moeten worden omdat ze anders uit zicht raken of in handen van loverboys vallen, garanderen dat deze jongeren direct na uitspraak van de rechtbank geplaatst kunnen worden? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 7 en 8

Voor de maatregelen die ik heb genomen om ervoor te zorgen dat de overgangsperiode goed wordt afgerond en alle jeugdigen met een machtiging gesloten jeugdzorg naar een gesloten jeugdzorginstelling kunnen, verwijs ik u naar mijn brief met het nummer CZ/GJ-2935747.

1) Bericht Jeugd en Gezin, 28 mei 2009: “Jongeren gesloten jeugdzorg niet meer naar justitiële jeugdinrichtingen”