Leopards op weg naar Portugal

Een imposant konvooi trok gisteren richting Zeeland. Met trekkeropleggercombinaties leverde 140 Zwaartransportcompagnie van de Koninklijke Landmacht 11 Leopard-tanks af in de haven van Vlissingen. Het materieel is bestemd voor Portugal dat 37 van deze tanks van Nederland heeft gekocht.

Totdat de Leopards van het type 2A6 naar het Zuid-Europese land worden verscheept, zorgt 30 Natresbataljon van het Korps Nationale Reserve in Vlissingen voor de beveiliging van de voertuigen.

Voorwaarts

Bij de verkoop is afgesproken dat ook reserveonderdelen en munitie worden geleverd. Nederland zorgt eveneens voor logistieke ondersteuning en training aan het Portugese leger. Het Nederlandse materieel betekent technologisch een flinke sprong voorwaarts ten opzichte van de huidige M60-tanks die Portugal nog gebruikt.

De afstoting van de Leopard-tanks is een afspraak uit het vorige kabinet. Het legermaterieel wordt in 4 leveringen aan Portugal overgedragen, waarvan de laatste in november dit jaar plaatsvindt. Canada ging Portugal voor met de aankoop van Nederlandse Leopards.