Certificeringsysteem Groen Gas

Toespraak minister Van der Hoeven van Economische Zaken bij de start van het certificeringsysteem Groen Gas, donderdag 2 juli, 16.00u, NH Hotel Den Haag.

Het is dit jaar 50 jaar geleden dat er onder Slochteren gas werd ontdekt. Met een groot feest, veertien dagen terug, stonden we stil bij de gevolgen die de vondst had voor onze energiehuishouding. Maar ook bij wat het betekende voor onze staatsfinanciën en de welvaart die het de samenleving bracht.

Vandaag, anno 2009, boren we -symbolisch- opnieuw gas aan.
Nu geen gasveld. Dit keer gaat het om biogas. En gemakshalve maar even groen gas genoemd.

Met dat groene gas is er een nieuwe markt ontstaan. En dat is bijzonder. Een minister van Economische Zaken is weliswaar verantwoordelijk voor marktwerking, maar zelden aanwezig bij de start van een nieuwe markt.

Het is overigens -hoewel groen- geen zichtbare markt. Er is zelfs niet eens een zichtbaar product. Het is net normaal aardgas. Op één punt na: Het is duurzaam.

Consumenten en bedrijven vragen vandaag de dag duurzaamheid. Terecht. Het is beter voor milieu, klimaat en voor de economie. Kijk maar naar het succes van groene stroom. Groen gas is dus een logisch vervolg. En aan die vraag kunnen we vanaf nu ook voldoen. Dankzij de Groen Gas certificaten en de nieuwe certificerende instantie.

Ik wil de Gasunie en andere betrokkenen in de werkgroep complimenteren voor het werk dat is verricht. En het doet me dan ook ontzettend veel plezier zometeen samen met de heer Kramer, de eerste certificaten te mogen overhandigen aan enkele pioniers op het gebied van het invoeden van het hernieuwbare biogas in het net.

Biogas is overigens niet helemaal nieuw. Het is gas uit biomassa, zoals bijvoorbeeld groen afval. Of gas dat vrijkomt bij vergisting van organische reststoffen uit de agrarische sector, mest dus.

Dit gas wordt overigens nog maar beperkt opgewerkt tot aardgaskwaliteit en vervolgens ingevoed in het net. De aanbodkant is dus nog klein, maar zal hopelijk snel groter worden. Zo wordt toevallig vandaag in Mijdrecht een nieuwe installatie geopend die groen gas invoedt in het net.

Met recht een bijzondere dag dus voor groen gas.

Het vergroten van het aanbod willen we via verschillende wegen realiseren. Zo wil ik de productie van groen gas een zetje geven met subsidie uit de Stimuleringregeling Duurzame Energieproductie. En met het Innovatieprogramma Nieuw Gas. Dat programma stimuleert de toepassing en ontwikkeling van nieuwe technologieën, waardoor het gas goedkoper kan worden gemaakt.

We kunnen natuurlijk niet zonder hulp en inzet van andere partijen. Zoals de netbeheerders die de producenten van het groen gas aansluiten op de netten en die het gas transporteren. Maar ook hoop en reken ik op de medewerking van provincies en gemeenten. En natuurlijk van producenten en consumenten.

Dames en heren, groen gas kan een belangrijke bijdrage leveren aan het realiseren van de klimaat- en energiedoelstellingen van het kabinet. Zo moet in 2020 tenminste 20 procent van ons energieverbruik afkomstig zijn uit hernieuwbare bronnen, zoals deze nieuwe vorm van gas.

Ik zei het al; mensen willen groen. Daar is markt voor. De certificering van groen gas is een belangrijke stap in de ontwikkeling van die groene gasmarkt. Daar gaan we voor!

En wie weet, vieren we dan over vijftig jaar een feestje om de groene gasvondst te herdenken!