Bestuursakkoord over samenwerking politie ondertekend

politie op snelweg

Het Korpsbeheerdersberaad en de Raad van Hoofdcommissarissen gaan vanaf 1 september 2009 waar mogelijk alvast in lijn werken met de voorstellen van het kabinet voor het politiebestel. Die voorstellen zijn gericht op een verdere versterking van de eenheid van de Nederlandse politie. Langs deze weg kan alvast een begin worden gemaakt met de realisatie daarvan, zonder onomkeerbare stappen te nemen. Dat hebben de ministers Ter Horst (BZK) en Hirsch Ballin (Justitie), de voorzitter van het Korpsbeheerdersberaad Van Aartsen en de voorzitter van het College van procureurs-generaal Brouwer vandaag vastgelegd in een bestuursakkoord.

Het bestuursakkoord vloeit voort uit het vorig jaar december genomen kabinetbesluit over een voorgenomen wijziging van de Politiewet 1993. Een van de wijzigingen in het politiebestel is dat er een landelijke besluitvormings- en afstemmingsstructuur komt. Het Korpsbeheerdersberaad en de Raad van Korpschefs worden met dat doel in de wet opgenomen. Nu is afgesproken dat zij alvast in lijn met de voorstellen van het kabinet gaan werken en een aantal in het kabinetsstandpunt opgenomen wijzigingen gaan voorbereiden. Dat betreft onder meer de voorbereiding van de oprichting van de dienst Concernstaf en Bedrijfsvoering op landelijk niveau onder bestuurlijke verantwoordelijkheid van het Korpsbeheerdersberaad. Tevens zullen de ministers een nadere uitwerking geven aan de voornemens rondom de totstandkoming van een Toppolitiegroep voor de leden van de korpsleiding van de korpsen.

Het wetsvoorstel voor de aanpassing van de Politiewet 1993 zal eind 2009 aan de Tweede Kamer worden aangeboden. Hierna wordt het wetsvoorstel van het vorige kabinet om te komen tot één landelijke politieorganisatie ingetrokken.