Hoge NAVO-functie voor Nederlandse generaal

De Nederlandse generaal-majoor Jouke Eikelboom zal in september 2009 de functie van Chief of Staff Allied Joint Forces Command in Brunssum gaan vervullen. Hij wordt dan tevens bevorderd tot luitenant-generaal.

Eikelboom heeft zijn carrière voornamelijk gevolgd binnen het operationele vakgebied, welke zich deels internationaal heeft afgespeeld. Na zijn bevordering tot kolonel in 1996 werd hij als National Representative geplaatst bij het Joint Strike Fighter System Project Office te Washington (USA). Na een periode van 2 jaar werd hij bij terugkeer in Nederland commandant van Vliegbasis Volkel.

Internationale functies
Na eerdere uitzendingen naar Villafranca (Italië) en als liaison in Tampa (USA) in het kader van Operatie Enduring Freedom, werd hij in 2002 voor een derde keer uitgezonden, ditmaal naar het Italiaanse Vicenza.

Na terugkomst werd hij Sous Chef Operationeel Beleid en Behoeftestelling bij de Staf Bevelhebber der Luchtstrijdkrachten. Vanaf 2005 vervulde hij de functie van Directeur Operaties bij de Defensiestaf, tot zijn uitzending als Directeur Luchtoperaties op het Hoofdkwartier van de International Security Assistance Force(ISAF) in Kabul (Afghanistan). Vanaf 5 januari 2009 is hij Projectleider van het Project Gemeenschappelijk Hoofdkwartier.