IGZ rapport 'Zelfstandige psychiaters in beeld'

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

9 juli 2009

CZ/CGGZ-2940595


Geachte voorzitter,
Hierbij doe ik u het rapport “Zelfstandige psychiaters in beeld” toekomen, zoals dit d.d. 7 juli 2009 is gepubliceerd door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Het betreft hier een inventariserend onderzoek.

In dit rapport wordt uitgebreid ingegaan op de praktijkvoering van zelfstandig gevestigde psychiaters. Vanwege het prioritaire toezicht op zorg aan kwetsbare groepen wil de IGZ graag zicht op dit deel van de geestelijke gezondheidszorg. Centrale onderwerpen van het uitgevoerde onderzoek zijn professionalisering, kwaliteit van behandeling en praktijkvoering.

Uit de inventarisatie van de IGZ blijkt dat er in de praktijk sprake is van diversiteit in zowel behandelaanbod, patiëntenpopulatie als omvang van de praktijk. De zelfstandig gevestigde psychiater voldoet over het algemeen aan de voorwaarden voor verantwoorde zorg en werkt actief aan kwaliteitsontwikkeling. Hoewel op veel vlakken de zorgverlening op operationeel niveau is, blijkt borging van het zorgproces een belangrijk aandachtspunt. Dit geldt met name voor wettelijke vereisten als deelname aan een klachtenregeling, schriftelijke vastlegging informed consent van cliënten en procedures rond dossiervorming.

Ik sluit mij aan bij de conclusie van de IGZ dat in het belang van cliënten het noodzakelijk is dat de betrokken zelfstandig gevestigde psychiaters zo spoedig mogelijk aan de wettelijke vereisten hieromtrent gaan voldoen. Daarbij zie ik het als een taak van de Nederlandse Vereniging van Psychiatrie om de door de IGZ geadviseerde veldnormen te ontwikkelen en toepassing daarvan te stimuleren. Dit heeft ook betrekking op die onderdelen van praktijkvoering waarvoor geen wettelijke verplichting geldt, zoals schriftelijke afspraken waarneming en scheiding werk/ privédomein bij praktijk aan huis. Daarnaast wil ik bij de NVvP aandacht vragen voor professionalisering van haar leden ten aanzien van visitatie, intervisie, meldingen van calamiteiten en suïcides aan de inspectie en structureel tevredenheidsonderzoek bij cliënten.

De IGZ heeft aangekondigd als follow-up op dit inventariserend onderzoek medio 2011 een thematisch onderzoek uit te voeren binnen het praktijkveld van zelfstandig gevestigde psychiaters.
Het is mijn bedoeling om de NVvP schriftelijk op de hoogte te brengen van mijn verwachtingen omtrent hun aandeel in de verdere ontwikkeling van veldnormen. Ik zal hen aansporen om, in samenwerking met de IGZ, voortvarend aan de slag te gaan met de ontwikkeling hiervan in 2009, zodat de implementatie medio 2010 zijn beslag kan krijgen.
Ik hoop hiermee u voldoende te hebben geïnformeerd.

Hoogachtend,

de Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,


dr. A. Klink