Meer mbo-ers naar buitenland voor studie

Mbo studenten moeten over twee jaar hun studiefinanciering kunnen meenemen door heel Europa.

Vanaf volgend jaar kunnen ze hun studiefinanciering al meenemen naar opleidingen in Zweden, Spanje, Frankrijk en Groot Brittanie. Het jaar daarop moet dat gelden voor de heel Europa en Zwitserland. Dat heeft staatssecretaris Marja van Bijsterveldt vandaag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

De uitbreiding van het aantal landen voor mbo studenten volgt uit een onderzoek dat Van Bijsterveldt heeft laten uitvoeren over de meeneembaarheid van studiefinanciering. Hieruit blijkt dat mbo studenten vaker internationale ervaring op doen als zij hun studiefinanciering mee kunnen nemen. Reden om de huidige regeling, die zich slechts beperkt tot Vlaanderen en Duitsland, uit te breiden. Met name Spanje, de Scandinavische landen en Groot Brittanie zijn in trek bij de mbo studenten, zo blijkt tevens uit het onderzoek.

Van Bijsterveldt hoopt hiermee dat meer mbo-studenten internationale ervaring opdoen: "Vakmanschap reikt verder dan de landsgrenzen. Onze economie en daarmee ook de opleiding van jonge vakmensen is onderdeel van de Europese en wereldeconomie. Dan is internationale ervaring een must voor excellente mbo-ers. We moeten streven naar Europees Vakmanschap."

Nederland is met deze maatregel koploper in Europa als het gaat om mogelijkheden voor mbo-ers om internationale ervaring op te doen. Het past ook in de recent bekendgemaakte ambitie van de Europese Commissie om studenten meer mogelijkheden te geven internationale studie ervaring op te doen.