Minister Plasterk geeft cultuurgoed terug aan Irak

Minister Plasterk heeft tientallen archeologische voorwerpen die in Nederland in beslag zijn genomen, overhandigd aan de ambassadeur van Irak in ons land, Z.E. de heer S. Banaa.

Daarmee zijn de cultuurschatten weer in bezit van het land waar ze thuishoren, in Irak.

Het gaat om 69 stukken, zoals een tegelfragment uit de tijd van Nebukadnezar (605-562 v.C.), een zevental gave rolzegels, een stenen spijker met spijkerschrift en verschillende terracotta figuurtjes, kopjes, plaquettes en reliëfs, die in november 2008 bij twee galeries zijn aangetroffen. Het KLPD en de Erfgoedinspectie spoorden de voorwerpen op, na meldingen van de Amerikaanse douane en Interpol. Toen de handelaren werden geconfronteerd met de dubieuze herkomst van de handelswaar, besloten ze de stukken vrijwillig af te dragen.

De afgelopen jaren is er in Irak op grote schaal cultureel erfgoed geplunderd, gestolen en illegaal uitgevoerd. Om deze misstanden aan te pakken heeft de Europese Unie in 2003 een verbod ingesteld op de import van cultuurgoed dat zonder toestemming van de eigenaren uit Irak is weggehaald. In Nederland is de Erfgoedinspectie samen met het KLPD belast met de naleving van dit verbod.

Met de teruggave van de 69 stukken wil Plasterk nog eens duidelijk maken dat deze voorwerpen illegaal in ons land zijn, en dat handelaren die deze cultuurgoederen in huis hebben het risico van in beslagname lopen.

De voorwerpen die zijn teruggegeven worden voorlopig opgeslagen bij het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Het is de bedoeling dat ze binnenkort tentoon worden gesteld, samen met andere cultuurvoorwerpen uit Irak.