Staatscommissie Grondwet ingesteld

De staatscommissie Grondwet, die de regering zal adviseren over wijziging van de Grondwet, is vandaag geïnstalleerd door minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en minister Hirsch Ballin van Justitie. De staatscommissie staat onder voorzitterschap van mevr. prof. mr. W.M.E. Thomassen, raadsheer bij de Hoge Raad. De staatscommissie kent daarnaast negen andere leden, voornamelijk rechtswetenschappers.

De staatscommissie is gevraagd te adviseren over onder andere de toegankelijkheid en de betekenis van de Grondwet voor burgers, de opneming van een preambule, de verhouding tussen de grondrechten en de rechten die voortvloeien uit internationale verdragen, zoals een eerlijke procesgang en het recht op leven, en de grondrechten in het digitale tijdperk. De staatscommissie brengt haar advies uit aan de regering voor 1 oktober 2010.

De instelling van de staatscommissie maakt deel uit van het programma van het kabinet om de Grondwet te versterken. Naast een mogelijke wijziging van de Grondwet, wil het kabinet daartoe ook de kennis van en het inzicht in de Grondwet vergroten.

Leden

Behalve mw. prof. W. Thomassen zijn ook lid van de staatscommissie: prof. dr. L.F.M. Besselink, hoogleraar Europees constitutioneel recht, Universiteit Utrecht, mevr. prof. dr. M.L.H.K. Claes, hoogleraar Europees en vergelijkend recht, Universiteit van Tilburg, mevr. prof. mr. J.H. Gerards, hoogleraar staats- en bestuursrecht, Universiteit Leiden, mevr. L.Y. Gonçalves-Ho Kang You, staatsraad i.b.d., Raad van State, prof. mr. C.A.J.M. Kortmann, emeritus-hoogleraar staatsrecht, bestuursrecht en algemene staatsleer, Radboud Universiteit Nijmegen, prof. mr. R. de Lange, hoogleraar staats- en bestuursrecht, Erasmus Universiteit, Rotterdam, mevr. prof. B.M. Oomen, bijzonder hoogleraar rechtspluralisme, Universiteit van Amsterdam, mevr. prof. mr. G. Overkleeft-Verburg, hoogleraar staats- en bestuursrecht, Erasmus Universiteit Rotterdam en drs. J.P. de Vries, voormalig hoofdredacteur Nederlands Dagblad.