Succesvolle afsluiting Moermansk missie

Op de laatste dag van de missie naar Moermansk, onder leiding van staatssecretaris Heemskerk, blikken de deelnemers terug op een geslaagde missie. Tijdens de slotbijeenkomst in Moermansk gaven diverse ondernemers aan dat ze hoge verwachtingen hebben van de gelegde contacten.

Zo kreeg Squarrel Technologies al op de tweede dag in Moermansk een uitnodiging van een groot Russisch bedrijf om te kijken of zijn hun schepen kunnen uitrusten met technologie om het vervoer efficienter en dus milieuvriendelijker te maken. Het Russisch-Nederlands Handelscentrum vertelde op de slotbijeenkomst dat het Kabinet van de Gouverneur ze heeft gevraagd om mee te helpen met opzetten van een zogenaamde 'Incubator' voor jonge startende bedrijven (mkb). En een van de ondernemers die vanwege de concurrentie anoniem wilde blijven vertelde dat zijn bedrijf uitzicht heeft op een contract dat kan oplopen tot 50 miljoen euro.

Lange termijn

Staatssecretaris Heemskerk (Buitenlandse Handel) en zakelijk missieleider Lankhorst (ceo Gasterra) reageerden verheugd. 'Het is fijn dat er al zoveel concreets op stapel staat. Toch zitten we hier vooral ook vanwege de lange termijn. We investeren nu in de juiste contacten hier in de regio. Later als Moermansk zich verder ontwikkelt als energie- en transportknooppunt volgen dan hopelijk nog meer contracten. Ook blijft zakendoen hier soms lastig en weerbarstiger dan je denkt. Maar de perspectieven voor de lange termijn lijken goed', aldus Heemskerk.

St Petersburg

Op de terugweg naar Nederland bezochten Lankhorst en Heemskerk ook nog St Petersburg. Ze kregen daar uitleg over de bouw van de 25 km lange stormvloedkering waar de Nederlandse bedrijven Boskalis, Haskoning en DHV bij betrokken zijn. De dam is gebouwd naar Nederlands model en gebaseerd op bijvoorbeeld de ervaringen met de Haringvlietsluizen en de Maeslant-kering. De technische en financiele haalbaarheid van het project werd jaren geleden onderzocht met subsidie van Economische Zaken en de EBRD. Hierdoor is de financiering van de stormvloedkering uiteindelijk rondgekomen en waren de Nederlandse bedrijven goed gepositioneerd voor de uitvoering.‬‪ De spin-off voor het Nederlandse bedrijfsleven van dit project groeit nog steeds en wordt inmiddels geschat op een bedrag van circa 650 miljoen euro.

Meer informatie;
Voor de pers; Edwin van Scherrenburg, 0615028924,
e.v.vanscherrenburg@minez.nl