21.000 bezoekers op eerste dag Marinedagen

De eerste dag van de Marinedagen 2009 is ondanks het onstuimige weer door ruim 21.000 mensen bezocht. Het is niet voor niets dat de Marinedagen in mei van dit jaar werden uitgeroepen tot Beste Stadspromotie Evenement van Nederland.

Een belangrijk onderdeel van de Marinedagen zijn de demonstraties. Deze vinden twee keer per dag plaats. Een vliegdemonstratie van maritieme helikopters, snelle schepen, een demonstratie op een gekaapt schip door de Unit Interventie Mariniers, een mijnenbestrijdingsdemonstratie en een parachutedropping leiden tot een grootscheepse bestorming van de kust door het Korps Mariniers met zijn landingsvaartuigen.

Buitenlandse schepen
Ook de openstelling van de onderzeeboten trekt traditiegetrouw een grote groep geïnteresseerden. Bijzondere gasten zijn de buitenlandse schepen die dit jaar de marinehaven van Den Helder bezoeken. Dit zijn FGS Passau (Duitsland), BNS Stern (België), RU Kaliningrad (Rusland) HMS Archer en HMS Blazer (beide Britse opleidingsvaartuigen). Verder kunnen bezoekers klimmen, tokkelen of een stormbaan bedwingen bij het Korps Mariniers of hun nautische kwaliteiten opschroeven in het Maritiem Activiteiten Kamp door brandjes te blussen, een scheepsromp te dichten of leren knopen leggen.

Kajaktocht
Zaterdag komt het team van het Korps Mariniers binnen dat met acht kajaks van Maastricht naar Den Helder is gevaren. De mariniers steunen met deze opvallende tocht een goed doel: het Vrolijk-op-Fonds van het Emma Kinderziekenhuis. Bij binnenkomst worden de mariniers verwelkomd door staatssecretaris van Defensie Jack de Vries, Commandant Zeestrijdkrachten Rob Zuiderwijk en een vertegenwoordiger van het Emma Kinderziekenhuis.

Tot en met zondag
De Marinedagen duren nog tot en met zondag 12 juli. Het publiek kan alle aspecten van de Koninklijke Marine van dichtbij bekijken en meemaken. Het marineterrein is dagelijks van 09:00 tot 17:00 uur gratis toegankelijk en is goed te bereiken met het openbaar vervoer. Er rijden pendelbussen tussen het NS-station Den Helder en de Nieuwe Haven.