Antwoorden op kamervragen van Atsma en Aasted Madsen-Van Stiphout over het bericht dat er cocaïne in Red Bull Cola zit

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

10 juli 2009

Antwoorden van minister Klink op de vragen van de Kamerleden Atsma en Aasted-Madsen-Van Stiphout (beiden CDA) over het bericht dat er cocaïne in Red Bull Cola zit (2009Z11834).

Vraag 1

Kent u het artikel “Sporen van cocaïne in drankje Red Bull Cola” 1), waarin beschreven wordt dat voedselcontroleurs in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen sporen van cocaïne hebben gevonden in het drankje Red Bull Cola?

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2

Hebben de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) en de EU-autoriteit EFSA recent controles en analyses naar Red Bull Cola uitgevoerd? Zo ja, wat zijn de bevindingen?

Antwoord 2

Red Bull Cola is niet op de Nederlandse markt verkrijgbaar. Er is derhalve voor de VWA geen aanleiding dit drankje te analyseren. Naast het Duitse onderzoek, is Red Bull Cola onderzocht in Oostenrijk, Luxemburg en België. In Luxemburg werden geen sporen aangetroffen. Ik heb nog geen informatie over de Belgische uitslagen. In Oostenrijk werden 4 monsters geanalyseerd, waarvan er één cocaïne bevatte (<0,05 µg/l). Alle monster testten positief op benzoylecgonine, een metaboliet van cocaïne (allen tussen 0,5-0,6 µg/l). Deze laatste resultaten komen overeen met die van de Duitse analyses.

Vraag 3

Bent u van mening dat geen enkel risico mag worden genomen, en wat wordt er gedaan als inderdaad verboden stoffen in het betreffende drankje worden aangetroffen?

Antwoord 3

Aan veel frisdranken, met name cola’s, is een coca-extract toegevoegd. Dit extract mag geen cocaïne bevatten. In Duitsland en Oostenrijk zijn de gevonden concentraties cocaïne in de Red Bull Cola dusdanig klein, dat er geen enkel gevaar voor de gezondheid is. Effecten zouden pas optreden na het drinken van duizenden liters. Hoogstwaarschijnlijk is het feit dat er nu cocaïne is aangetroffen te wijten aan een verbetering van de analysetechnieken, waardoor de geringste sporen van een stof ontdekt kunnen worden. Om die reden heeft Oostenrijk inmiddels aan de drugswetgeving een drempelwaarde toegevoegd. Er mogen in Oostenrijk nu minieme hoeveelheden cocaïne in voedingsmiddelen zitten. Indien daartoe aanleiding is zal onderzocht worden of het invoeren van een drempelwaarde in de Opiumwet opportuun is.

Vraag 4

Zijn er landen in de EU waar de verkoop van Red Bull Cola of vergelijkbare drankjes niet is toegestaan? Zo ja, om welke landen gaat het en waarvan is verkoop niet toegestaan?

Antwoord 4

Het is mij niet bekend dat er EU-lidstaten zijn die Red Bull Cola of vergelijkbare drankjes hebben verboden.

1) De morgen.be, 12 juni 2009