Antwoorden op kamervragen van Voordewind, Joldersma, Bouwmeester en Van der Vlies over de verstrekking van alcohol op schoolfeesten en het gebruik van alcoholtesters bij binnenkomst van een schoolfeest

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

10 juli 2009

VGP-K-U-2932639

Geachte Voorzitter,

Antwoorden van minister Klink, mede namens de Staatssecretaris Van Bijsterveldt-Vliegenthart van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de Ministers voor Jeugd en Gezin en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, op de vragen van de Kamerleden Voordewind (CU), Joldersma (CDA), Bouwmeester (PvdA) en Van der Vlies (SGP) over de verstrekking van alcohol op schoolfeesten en het gebruik van alcoholtesters bij binnenkomst van een schoolfeest (2009Z09122).

Vraag 1

Kent u het bericht “Alcohol taboe op schoolfeesten”? 1)

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2

Wat vindt u van de uitkomsten uit het onderzoek van STAP, het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid?

Antwoord 2

We vinden het positief dat er meer gescheiden schoolfeesten worden georganiseerd zodat leerlingen onder de 16 jaar minder gemakkelijk met alcohol in aanraking komen. Daarnaast signaleren we een positieve toename in alcoholvrije schoolfeesten.

Vraag 3

Wat vindt u van het gegeven dat tweederde van de leerlingen onverantwoord veel drinkt op schoolfeesten die niet alcoholvrij zijn?

Antwoord 3

Dat vinden we betreurenswaardig. Ouders en het schoolpersoneel moeten er alert op blijven dat overmatig gebruik van alcohol, ook na het 16e levensjaar, schade toebrengt.

Vraag 4

Wat zijn de bereikte resultaten sinds de standpuntbepaling door de toenmalige staatssecretaris van VWS in 2002, bijvoorbeeld door de inspanning van de toenmalige VVO (de vertegenwoordigende organisatie van scholen in het voortgezet onderwijs) om scholen in het voortgezet onderwijs op te roepen terughoudend te zijn bij het verstrekken van alcohol aan scholieren? 2) Wat is het huidige standpunt van de minister van VWS over alcoholverstrekking aan scholieren?

Antwoord 4

Op 16 december 2002 liet de toenmalige staatssecretaris voor VWS uw Kamer weten dat de VVO zich zou gaan inspannen om de leden op te roepen terughoudendheid te betrachten bij het verstrekken van alcohol aan scholieren en het aanvragen van een Drank- en Horecavergunning. Hiertoe is in het VVO-magazine nr. 3 van 2003 een artikel over alcoholverstrekking op scholen verschenen. Daarnaast heeft het Centrum School en Veiligheid ter ondersteuning van scholen het informatieblad Veilig feesten in het voortgezet onderwijs ontwikkeld. Verder is op de site van Kennisnet ook diverse malen aandacht besteed aan dit onderwerp. Onze indruk is dat veel scholen sinds 2002 kritischer zijn gaan aankijken tegen verstrekking van alcohol op scholen en dat het onderwerp binnen de onderwijswereld de nodige aandacht krijgt.
Naar onze mening is alcoholverstrekking aan scholieren onder de 16 jaar in alle gevallen ongewenst.

Vraag 5

Bent u bereid bij scholen aan te dringen op alcoholvrije schoolfeesten en alcoholvrije werkweken? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 5

Jazeker. We verwijzen naar de campagne ‘Voorkom schade bij uw opgroeiende kind’. In het kader van deze campagne wordt nu in het zomerdeel, getiteld: ‘Wie trots is op z'n kind geeft een feest zonder alcohol’, ouders alert gemaakt op het belang van alcoholvrije (groep 8-) feestjes en op de feestjes die worden gegeven in huiselijke kring. Alle ouders met kinderen in groep 8 worden opgeroepen om mee te doen met deze campagne en hun kind geen alcohol aan te bieden. De ouders kunnen prijzen winnen voor de school (onder andere een compleet alcoholvrij groep-8-feest) door simpelweg hun naam in te vullen op alcoholinfo.nl.

Vraag 6

Bent u bereid het gebruik van alcoholtesters door scholen te bevorderen bij binnenkomst van een schoolfeest, gezien de slechts vier van de 43 scholen uit het onderzoek die nu gebruikmaken van blaastesten bij schoolfeesten?

Antwoord 6

Het al dan niet inzetten van een blaastest bij schoolfeesten is een bevoegdheid van het schoolbestuur. Dit gebeurt vaak in overleg met de lokale overheid in het kader van het integraal alcoholbeleid dat onder andere is gericht op het terugdringen van alcoholgebruik door jongeren. Het inzetten van blaastesten bij schoolfeesten kan onderdeel zijn van het integrale lokale of regionale alcoholbeleid. Wij zijn positief over deze initiatieven. De Minister van BZK verkent momenteel de mogelijkheden van het inzetten van blaastesten in de openbare ruimte waarbij ook ingegaan wordt op de inzet van blaastesten door particulieren. De uitkomsten van deze verkenning zullen zo spoedig mogelijk aan uw Kamer aangeboden worden.

1) Trouw, 14 mei 2009: “Alcohol taboe op schoolfeesten”
2) Kamerstuk 27 565, nr. 26