Centrum Monitoring Vectoren van start

Op 1 juli 2009 is het Centrum Monitoring Vectoren (CMV) gestart. Het CMV wordt hét kenniscentrum voor de monitoring van vectoren binnen Nederland.

Vectoren zijn insecten, zoals muggen en knutten, die humane en dierziekten kunnen overbrengen. Vanuit het CMV worden gegevens verzameld over het voorkomen en de verspreiding van vectoren binnen Nederland. Met behulp van deze gegevens en informatie uit het buitenland kan worden ingeschat welke kansen er zijn op introductie en verspreiding.

Voor humane en dierziekten is een groot aantal ziektes bekend waarbij de belangrijkste overdracht van ziekteverwekkers door vectoren plaatsvindt. Door de wereldwijde handel en de veranderende klimatologische omstandigheden kunnen vectoren van deze ziekten nu op plaatsen voorkomen waar ze voorheen niet werden aangetroffen. Kennis van vectoren binnen Nederland is verspreid over verschillende organisaties. Binnen Nederland is gewenst dat bestaande kennis wordt uitgebreid over het voorkomen van de verschillende vectoren en de bedreigingen die daaruit kunnen voortkomen voor mens en dier.

Het CMV wordt gepositioneerd binnen het Nationaal Referentielaboratorium van de Plantenziektenkundige Dienst. De aansturing van het CMV vindt plaats door het ministerie van LNV, ook namens het ministerie van VWS. De inhoudelijke koers wordt mede bepaald door instellingen uit het veterinair en medisch domein.