Gemeentelijke herindelingen in Limburg, Utrecht en Noord-Holland

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Bijleveld-Schouten van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ingestemd met wetsvoorstellen voor de volgende gemeentelijke herindelingen:

  1. De gemeenten Bergen, Gennep en Mook en Middelaar tot de nieuwe gemeente Maasduinen (provincie Limburg);
  2. De gemeenten Renswoude en Woudenberg (provincie Utrecht) en de Gelderse gemeente Scherpenzeel tot de nieuwe gemeente Woudenberg (provincie Utrecht);
  3. De gemeenten Bussum, Muiden, Naarden en Weesp tot de nieuwe gemeente Naardermeer (provincie Noord-Holland).

Het belangrijkste doel van de herindelingen is het duurzaam versterken van de bestuurskracht van de betrokken gemeenten in hun regionale context. Door deze gemeentelijke herindelingen zullen de nieuwe gemeenten nu en in de toekomst voor hun taken zijn toegerust. Dit is in het belang van de inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties in die gemeenten.

De voorstellen waren het initiatief van de betrokken provincies mede op verzoek of met instemming van een meerderheid van gemeenten uit het gebied. Ze voldoen aan de Wet algemene regels herindeling, het vernieuwde Beleidskader gemeentelijke herindeling en aan de afspraken uit het Coalitieakkoord van dit kabinet.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat de wetsvoorstellen voor advies aan de Raad van State zullen worden gezonden, met het verzoek om ten aanzien van de onder punt drie voorgestelde herindeling bijzondere aandacht te besteden aan de gevolgde procedure en aan alternatieven. De tekst van de wetsvoorstellen en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer. Het kabinet streeft naar invoering van deze gemeentelijke herindelingen per 1 januari 2011.