Kabinet biedt duidelijkheid aan bewoners recreatiewoningen

Gemeenten worden verplicht een ontheffing te verlenen aan langdurig 'gedoogde' onrechtmatige bewoners van recreatiewoningen. De ministerraad heeft ingestemd met een daartoe strekkend wetsvoorstel van minister Cramer van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer. Het kabinet komt daarmee tegemoet aan de wens van de Tweede Kamer om definitief duidelijkheid voor betrokkenen te creëren.

De Wet ontheffing onrechtmatige bewoning recreatiewoningen zal gelden voor mensen die uiterlijk op 31 oktober 2003 in hun recreatiewoning zijn getrokken en daar sindsdien onafgebroken hebben gewoond. Voorwaarde is wel dat zij nooit door hun gemeente op die bewoning zijn aangesproken. Ook mag bewoning niet in strijd zijn met de milieuwetgeving.

Gemeenten worden door de nieuwe wet verplicht langdurig 'gedoogde' bewoners op aanvraag een ontheffing te verlenen van het bestemmingsplanverbod op wonen in een recreatiewoning. Wel moeten de bewoners hun bewoning bewijzen met minimaal twee in de wet genoemde bewijsmiddelen, zoals bijvoorbeeld renteaftrek, ziektekostenverzekeringspolis of inschrijving bij huisarts en GBA. Ook andere bewijzen kunnen eventueel leiden tot een - in dat geval niet verplichte - ontheffing.

Indien gemeenten de beslistermijn overschrijden, wordt automatisch ontheffing verleend. Tegen ontheffingverlening kan bezwaar en beroep worden aangetekend. De aanvraagmogelijkheid bestaat twee jaar en de ontheffing is - evenals in het huidige Besluit ruimtelijke ordening - persoonsgebonden en vervalt bij beëindiging van de bewoning. De gemeente moet bij haar ontheffingverlening de bewoner er ook op wijzen dat de recreatiewoning moet voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit 2003.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer. Het streven is dat de wet op 1 januari 2010 in werking treedt.