Kabinet evalueert antiterrorismebeleid

Het kabinet laat extern onderzoek doen naar antiterrorismewetten en -maatregelen. Daarbij wordt onder meer gekeken naar de legitimiteit en de effectiviteit. Het kabinet neemt hiermee de aanbevelingen over van de commissie-Suyver.

Het rapport van de commissie en de reactie van de ministers Hirsch Ballin (Justitie) en Ter Horst (BZK) zijn naar de Tweede Kamer gestuurd.
De commissie-Suyver vindt het begrijpelijk dat de overheid de afgelopen jaren in hoog tempo alle mogelijke maatregelen - wetten, beleid, organisatorisch, extra middelen voor diensten - heeft genomen om burgers proberen te beschermen tegen terroristische acties. De commissie ziet dit ook als een plicht van de overheid.

De commissie beveelt een integrale evaluatie aan van het pakket antiterrorismemaatregelen. Ook moet het onderzoek niet worden beperkt tot de juridische invalshoek. Het kabinet neemt deze en andere aanbevelingen over.

Tijdens het evaluatieonderzoek wordt naar de wetgeving, de maatregelen en de uitvoering gekeken. Het streven is het evaluatieonderzoek in 2010 af te ronden.

In afwachting hiervan vraagt het kabinet de Eerste Kamer om te wachten met de behandeling van het wetsvoorstel bestuurlijke maatregelen nationale veiligheid.