Kabinet gaat antiterrorismebeleid evalueren

De Commissie Suyver beveelt aan om het pakket aan antiterrorismemaatregelen integraal te gaan evalueren. Bovendien beveelt de commissie aan dit evaluatieonderzoek niet alleen tot de juridische invalshoek te beperken. De ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties nemen deze en de andere aanbevelingen over.

De komende periode zal door middel van extern onderzoek antiterrorismewetgeving en de antiterrorismemaatregelen in de uitvoeringspraktijk worden bekeken. Daarbij neemt men aspecten als onderlinge samenhang, legitimiteit en effectiviteit mee. Het streven is het evaluatieonderzoek in 2010 af te ronden. In afwachting van het evaluatieonderzoek zullen de ministers de Eerste Kamer verzoeken de verdere behandeling van het wetsvoorstel bestuurlijke maatregelen nationale veiligheid aan te houden. De Commissie Suyver werd ingesteld in antwoord op de motie Pechtold van 15 november 2007 waarin de regering werd verzocht te bezien op welke wijze een onderzoek naar het Nederlandse antiterrorismebeleid het beste kon worden vormgegeven.

De commissie begrijpt dat de overheid de afgelopen jaren in hoog tempo alle mogelijke maatregelen – wetgevend, beleidsmatig, organisatorisch, extra middelen voor de diensten – heeft getroffen om de burger trachten te beschermen tegen terroristische acties. Zij vindt het niet alleen begrijpelijk, maar beschouwt het ook als een plicht van de overheid. Daarbij geeft de commissie aan dat geen van de respondenten heeft geklaagd over gebrek aan wettelijk instrumentarium, is de formele coördinatie door de oprichting van de NCTb aanzienlijk verbeterd en wordt de CT-infobox gezien als een belangrijk en nuttig middel in de samenwerking tussen verschillende spelers in het veld.

De ministers zijn van plan de aanbevelingen van de commissie voortvarend ter hand te nemen. Iedere mogelijkheid om het antiterrorismebeleid te verbeteren moet worden aangegrepen. Dit is immers in het belang van de veiligheid van de burgers die het recht hebben door de overheid beschermd te worden.

De Commissie is niet over één nacht ijs is gegaan. Tijdens het onderzoek is een literatuurstudie verricht en zijn interviews gehouden met sleutelfunctionarissen en deskundigen. Door deze grondige aanpak is een goed beeld ontstaan van de heersende opvattingen over de door de Commissie onderzochte terreinen. De volledige reactie van beide ministers en het rapport van de commissie Suyver zijn vandaag naar de Tweede Kamer gezonden.