Kabinet keurt nieuwe aanpak voor luchtkwaliteit goed

De ministerraad heeft op voorstel van minister Cramer van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer ingestemd met het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL). Dit programma zorgt ervoor dat de lucht schoner wordt en gaat voldoen aan de scherpe Europese luchtkwaliteitseisen. Dit is goed voor het milieu en de volksgezondheid. Het NSL treedt vanaf 1 augustus 2009 in werking.

Het NSL als geheel garandeert dan dat tijdig aan de grenswaarden luchtkwaliteit kan worden voldaan.

Het NSL bestaat uit een inventarisatie (de Saneringstool), een lijst van ruimtelijke en infrastructurele projecten voor de komende vijf jaar, een maatregelenpakket en een verplichte jaarlijkse monitoring. Het NSL garandeert dat Nederland binnen door Europa gestelde termijnen zal voldoen aan de Europese grenswaarden op het gebied van fijnstof en stikstofdioxide.

Het NSL voorziet in een uitgebreid pakket van maatregelen. Met de start van de uitvoering van deze maatregelen is al begonnen in 2005. Zo hebben de meeste grote steden inmiddels een milieuzone waar vuile oude vrachtwagens niet meer in mogen. Eén derde van de meest voorkomende type vrachtwagens (Euro III) heeft een roetfilter en afgelopen maand zijn er al meer dan 15.000 aanvragen voor de slooppremie ingediend. Het openbaar vervoer wordt schoner en het elektrisch vervoer krijgt een flinke stimulans. Ook de landbouw en de industrie dragen aan de verbetering van de luchtkwaliteit bij, door een Actieplan fijnstof (industrie) en een innovatieprogramma voor stalaanpassingen in de intensieve veehouderij (Plan van aanpak ammoniak en fijnstof).

De lucht is de afgelopen jaren steeds schoner geworden. Dit komt doordat de Europese eisen voor de uitstoot van voertuigen steeds strenger zijn geworden en doordat de ingezette maatregelen hun vruchten beginnen af te werpen. Een schonere lucht is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de gezondheid. Hoe sneller de lucht schoner wordt, hoe minder mensen worden blootgesteld aan de schadelijke deeltjes fijnstof en stikstofdioxide. Daarom vindt het kabinet het van groot belang dat de maatregelen zo spoedig mogelijk worden uitgevoerd.