Marechaussee boekt succes met nieuwe strategie

De Koninklijke Marechaussee oogst al enige tijd veel succes met een nieuwe methodiek om verdachte personen op Schiphol op te sporen. De SDR-methode (Search Detect React) is ontwikkeld door de Israëlische Veiligheidsacademie en Politieacademie en werkt drempelverhogend voor potentiële criminelen en andere kwaadwillenden op de luchthaven.

SDR voorkomt niet alleen terrorisme, maar blijkt ook een opvallend goede manier te zijn om de criminaliteit op Schiphol te bestrijden. Zo heeft de marechaussee inmiddels al veel ‘ripdeals’ (het beroven van drugskoeriers) en bagagediefstallen weten te voorkomen. Ook is een flink aantal mensen met openstaande boetes met behulp van SDR in de kraag gevat.

Observeren
De marechaussee spreekt nu iedereen aan die afwijkend gedrag vertoont en let daarbij scherp op lichaamstaal en gedrag van mensen. Afwijkend is bijvoorbeeld iemand die urenlang op het toilet verblijft of opvallend schichtig wegkijkt wanneer iemand van de beveiliging of marechaussee in de buurt komt.

Prikkelen
Waar het om draait bij SDR is het prikkelen van mensen. Iemand met een kwaad geweten zal sneller een reactie geven wanneer hij plotseling met een beveiliger wordt geconfronteerd. Door het stellen van hele gerichte vragen is snel te concluderen of iemand te goeder trouw is, of juist niet.

Klaarstomen
Inmiddels zijn alle 330 marechaussees van de politiedienst en beveiliging en de spoorwegpolitie op Schiphol klaargestoomd voor de innovatieve werkwijze.

Voorlichting Koninklijke Marechaussee Schiphol: 020-6038437