Meer mogelijkheden onder toezicht stellen

Het kabinet verruimt de mogelijkheden om minderjarigen onder toezicht te stellen. De rechter kan deze maatregel straks ook opleggen aan kinderen met minder ernstige problemen waar ingrijpen toch gewenst is. Dit staat in het wetsvoorstel herziening kinderbeschermingsmaatregelen van de ministers Rouvoet en Hirsch Ballin (Justitie), waarmee de ministerraad vandaag heeft ingestemd.

De aanpassingen stellen het belang van het kind voorop en maken het eenvoudiger die maatregel te kiezen die het meest aansluit bij de omstandigheden waarin de minderjarige zich bevindt: een keuze op maat. Daarnaast komt er - in plaats van de huidige twee kinderbeschermingsmaatregelen - één maatregel om het ouderlijk gezag te beëindigen. Voor de nieuwe, zogeheten gezagsbeëindigende maatregel is instemming van de ouders niet vereist.

In het wetsvoorstel wordt ook de rechtspositie van de pleegouders verbeterd. Zij krijgen een ‘blokkaderecht’. Een pleegkind dat langer dan een jaar bij zijn pleegouders woont, mag straks niet door het bureau jeugdzorg uit het pleeggezin worden weggehaald zonder toestemming van de pleegouders of vervangende toestemming van de kinderrechter.

De Tweede Kamer moet het voorstel nog goedkeuren en zal naar verwachting op 1 januari 2011 in werking treden.