Minister-president bij G8-top in LAquila

Op 9 en 10 juli 2009 neemt minister-president Balkenende deel aan de bijeenkomst van staatshoofden en regeringsleiders van de G8 en andere landen in L'Aquila.

Hiertoe is de minister-president uitgenodigd door de Italiaanse minister-president Berlusconi, die dit jaar voorzitter is van de groep van acht grootste geïndustrialiseerde landen in de wereld.

Traditiegetrouw neemt een aantal landen van buiten de G8 deel aan jaarlijkse top. Naast de grote opkomende economieën (waaronder China, India en Brazilië) zijn dit jaar enkele Afrikaanse landen alsmede Turkije, Spanje en Nederland aanwezig op de tweede en derde dag van de top.

Tijdens de G8-top staan de grote mondiale problemen van dit moment op de agenda. Minister-president Balkenende is uitgenodigd om over het onderwerp voedselzekerheid te spreken. Tevens zal de minister-president een door de Italiaanse president Napolitano aangeboden diner bijwonen. Daarnaast brengt hij een bezoek aan het gebied dat begin april door een zware aardbeving werd getroffen.