SIOD spoort uitkeringsfraude op voor gemeenten

Gemeenten kunnen bij de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) aankloppen om samen bijstandsfraude effectief te bestrijden. In navolging van een succesvolle samenwerkingsproef in Arnhem is het mogelijk dat gemeenten op vrijwillige basis en naar eigen behoefte gebruik kunnen maken van de SIOD expertise. De gemeente blijft verantwoordelijk voor de handhaving van de regels, de SIOD verzorgt de opsporing. Dit stelt staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een brief die zij vandaag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

In Arnhem is gebleken dat door de samenwerking met de SIOD de opsporing van uitkeringsfraude efficiënter en effectiever verloopt en dat de fraudealertheid van de medewerkers is toegenomen. Dit komt mede door de inzet van de digitale expertise en criminaliteitsanalisten van de SIOD. De SIOD heeft voor Arnhem 70 opsporingsonderzoeken gestart. Bij de 52 onderzoeken die zijn afgerond is voor ongeveer 1,4 miljoen euro aan uitkeringsfraude opgespoord. Klijnsma spreekt van een succes: “Dit is een indrukwekkend resultaat. Het is goed dat ook andere gemeenten in het vervolg zo nodig een beroep op de SIOD kunnen doen om ze te helpen bij de opsporing van uitkeringsfraude. Als we uitkeringsfraude niet aanpakken, dan zakt het draagvlak onder de sociale zekerheid langzaam weg en dat wil ik niet laten gebeuren.”

Gemeenten kunnen vanaf vandaag contact opnemen met de SIOD om fraude op te sporen. De gemeenten betalen de kosten en de SIOD voert opsporingsonderzoeken uit onder de verantwoordelijkheid van de gemeente. De SIOD kan op deze wijze een zorg wegnemen van gemeenten die zich daardoor meer kunnen richten op dienstverlening aan de burger.

De SIOD is de bijzondere opsporingsdienst die de strafrechtelijke handhaving op het terrein van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid verzorgt.