Snelle aanpak bodemverontreiniging

Het kabinet stelt de komende vijf jaar 660 miljoen euro beschikbaar voor de sanering van ernstig verontreinigde grond op de meest urgente locaties in Nederland.

De ministeries van LNV, VROM en V&W hebben hierover een convenant gesloten met het Interprovinciaal Overleg (IPO), de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Unie van Waterschappen (UVW). In het convenant zijn ook afspraken gemaakt over meer duurzaam gebruik van de ondergrond, de aanpak van grootschalige grondwaterverontreiniging beheer en het bewaken van de bodemkwaliteit.

Provincies, gemeenten en waterschappen gaan de komende vijf jaar samen het bodemsaneringsbeleid uitvoeren. In die periode moeten alle locaties met gevaar voor de volksgezondheid zijn gesaneerd. Daarnaast moeten alle overige locaties met verontreinigde grond in kaart zijn gebracht en aanpak zijn opgesteld voor het saneren van deze locaties.

Bodemkansenbeleid

In het convenant zijn ook afspraken gemaakt om de bodem en ondergrond beter te benutten. Omdat het steeds drukker wordt in de ondergrond, is het belangrijk om overzicht te houden. Het kabinet wil een optimale duurzame benutting van de ondergrond een kans geven zonder dat er concurrentie tussen functies onstaat. Om dit te bereiken wordt de komende jaren toegewerkt naar een bodemkansenbeleid.