Van Uhm reikt eerste gevechtsinsignes uit in Uruzgan

Voor het eerst is binnen Defensie het ‘Insigne voor Optreden onder Gevechtsomstandigheden’ toegekend. Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm reikte de nieuwe onderscheiding donderdag in Uruzgan uit aan militairen die onlangs een vuurcontact of aanslag met een geïmproviseerd explosief meemaakten.

Enkelen van hen kregen de zogenoemde Gevechtsinsigne voor de gevechten tijdens een konvooioperatie afgelopen weekend. Andere militairen ontvingen de decoratie voor eerdere optredens. Na deze eerste toekenning in het uitzendgebied, gaan binnenkort ook de krijgsmachtdelen over tot de uitreiking van de gevechtsinsignes die met terugwerkende kracht zijn aangevraagd.

Gelijktrekken

Met het nieuwe Nederlandse insigne komt ook een einde aan internationale verschillen. Zo kwam het bijvoorbeeld voor dat Nederlandse militairen de Amerikaanse Combat Infantry Badge kregen, terwijl anderen die, onder vergelijkbare omstandigheden bij Nederlands geleide operaties, niet ontvingen.

Toekenning

Het insigne is bedoeld als een blijvende waardering naast het huidige decoratiestelsel, dat 1 juni 2001 is ingevoerd. Het wordt toegekend aan individuele militairen die vanaf die datum met direct vijandelijk vuur of vergelijkbare gevechtsomstandigheden te maken kregen.


Van Uhm: “Er zijn nu criteria vastgesteld voor het toekennen van deze gevechtinsigne. In de praktijk zal moeten blijken of deze criteria voldoen of eventueel moeten worden uitgebreid.” Dat moment wilde hij echter niet afwachten en reikte daarom donderdag op Kamp Holland de eerste formele Gevechtsinsignes uit.

Ovaal

Het insigne beeldt een liggende ovale lauwerkrans uit met daaroverheen een blank wapen. De liggende ovale vorm is in Nederland nog niet eerder toegepast, wat de onderscheiding op het uniform uniek maakt. Het insigne op het dagelijks tenue is bronskleurig, onder meer ter onderscheiding van bijvoorbeeld de goudkleurige versierselen voor brevetten. De stoffen uitvoering die vandaag werd uitgereikt, is bestemd voor het gevechtstenue.