535dpvam verslag HLWG 26 sep2006 bijlage 2.doc

VERSLAG VAN DE BIJEENKOMST VAN DE WERKGROEP OP HOOG NIVEAU VOOR ASIEL EN MIGRAT IE (HLWG) OP 26 SEPTEMBER 2006

Samenvatting

Tijdens een korte bijeenkomst is gesproken over de voorbereidingen voor de EU-AU Ministeriële conferentie over migratie en ontwikkeling op 22 november 2006 in de Libische hoofdstad Tripoli. Daarnaast heeft België ideeën over het vervolg op de VN-Hoge Politieke Dialoog over internationale migratie en ontwikkeling voorgelegd.

EU-AU Ministeriële Conferentie over migratie en ontwikkeling

De Afrikaanse Unie (AU) heeft voorgesteld om een ministeriële bijeenkomst over migratie en ontwikkeling te organiseren in de Libische hoofdstad Tripoli in de week van 20-23 november 2006. Dit is een positieve stap, een goed resultaat is essentieel. En marge van de High Level Dialogue in New York op 14 september jl. hebben informele consultaties plaatsgevonden tussen EU en AU. Hieruit bleek dat er voldoende gemeenschappelijke basis is.

Meerwaarde ligt volgens de Europese Commissie en VZ in het feit dat in dit kader voor het eerst wordt gesproken over migratie. Hierbij wordt wederom gewezen op de African Common Position on Migration and Development die is aangenomen in Banjul.

VZ presenteert een tijdsplanning, eerste stap zijn voorbereidende gesprekken met de AU in Addis Abeba en in Brazzaville. Hiervan wordt verslag gedaan in de volgende HLWG op 19 oktober.

NL ziet de EU-AU bijeenkomst over migratie en ontwikkeling als een voorbeeld van een interregionale bijeenkomst zoals die in de HLD zijn genoemd als forum om informatie over migratie en ontwikkeling uit te wisselen. NL ondersteunt het ambitieuze tijdschema en voorbereidende proces. Vanwege dit ambitieuze karakter pleit NL er voor de focus te richten op een beperkt aantal onderwerpen.

Daarnaast heeft VZ een ruwe versie van een gezamenlijke verklaring verspreid waarin elementen zijn opgenomen op het gebied van mensenrechten en bescherming van vluchtelingen, migratie en ontwikkeling, brain-drain en betrekken diaspora, uitwisselen van best practices, legale en illegale immigratie. Veel elementen zijn eveneens terug te vinden in de verklaring en actieplan van Rabat, alleen het punt van vrede en veiligheid is nieuw.

NL ondersteunt het VK dat aangeeft dat de volgende elementen moeten zijn weergegeven in de verklaring: migratie kan positief zijn voor ontwikkeling, migratie is onderdeel van strategie voor armoedebestrijding, ondersteunen van capaciteitsopbouw, samenwerking tussen landen van herkomst, transit en bestemming en samenwerking bij terugkeer, onder meer voor beheer van migratie en een humanitaire aanpak. Daarnaast merkt NL op dat ten behoeve van een eerste gesprek met de AU een meer compact en actiegericht document moet voorliggen.

Vervolg op de VN-Hoge Politieke Dialoog over Internationale migratie en ontwikkeling

VZ doet verslag van de VN-Hoge Politieke Dialoog over Internationale migratie en ontwikkeling (zie verslag aan uw Kamer, d.d 22 september 2006) en geeft het woord aan België als organisator van het VN Migratie en Ontwikkeling Forum 2007.

B elgië heeft reeds contact gezocht met de (toekomstige) voorzitters van de AU en de G77 in 2007 om deze te betrekken bij de voorbereidingen van het nieuwe forum. België stelt voor om diaspora-organisaties en de Global Migration Group (GMG) te betrekken bij het voorbereidingsproces. Het forum is consultatief en dient concreet, operationeel, actiegericht, niet over-ambitieus te zijn en een toegevoegde waarde te creëren voor deelnemers. Forum zal niet-ministerieel zijn, maar op hoog (expert) niveau. In zijn speech heeft de SGVN gesproken over het instellen van een vrijwillig Trustfund. Het is nu nog niet duidelijk wat de Terms of Reference zijn van dit Trustfund.

NL dankt het Finse voorzitterschap voor alle inspanningen voorafgaand aan de VN-Hoge Politieke Dialoog en wil België ondersteunen en actief bijdragen aan de voorbereiding voor het forum in 2007. NL pleit voor een beperkt aantal onderwerpen.

Migratieroute via Oost-Afrika.

Zoals toegezegd in de vorige HLWG heeft het Verenigd Koninkrijk een voorstel uitgewerkt voor een aanpak van de migratieroutes via Oost-Afrika. Een eerste stap is een inventaris van de huidige situatie op gebied van migratie door uitwisseling van informatie en ervaring tussen de Immigration Liaison Officers van de lidstaten die zijn gestationeerd in landen in Oost-Afrika.

De volgende HLWG zal plaatsvinden op 19 oktober.