832dwhnm bijlage KV De Wit.doc

Antwoorden van de ministers van Justitie en van Buitenlandse Zaken op de vragen van het lid De Wit (SP) over het afluisteren door de VS (ingezonden 7 augustus 2007, nummer 2060722680).

Vraag 1
Is het waar dat deze Amerikaanse wet het mogelijk maakt dat de Nationale Veiligheidsdienst van de VS niet alleen de contactgegevens van e-mail en telefoonverkeer inziet, maar dat ook de inhoud kan worden bekeken of afgeluisterd ? Is het waar dat de Nationale Veiligheidsdienst van de VS hiermee meer bevoegdheden heeft dan de Veiligheidsdiensten van EU-lidstaten ?(1) Zo ja, wat vindt u daarvan ?

Vraag 2

Is het u bekend of deze wet alleen gevolgen heeft voor personen die verdacht worden van het plegen van terroristische misdrijven of voor een ieder, ongeacht nationaliteit, van wie het e-mail of telefoonverkeer toevallig via de VS verloopt ? Zo neen, bent u bereid dit te onderzoeken ?

Vraag 3

Bent u bereid op korte termijn in een brief aan de Kamer toe te lichten wat de exacte gevolgen van deze wet kunnen zijn voor Nederlandse staatsburgers ?

Antwoord 1, 2 en 3

Op 4 augustus 2007 heeft het Amerikaanse Congres de Protect America Act van 2007 aangenomen als wijziging op de Foreign Intelligence Surveillance Act van 1978. De wet heeft een geldigheidsduur van zes maanden. Op dit moment vindt in de Verenigde Staten een debat plaats over het vervolg van deze wet.

De Protect America Act van 2007 verplicht aanbieders van telecommunicatie en internet die vallen onder de werking van Amerikaanse wetgeving tot het verschaffen van inlichtingen inzake communicatie via telefoon of internet van personen van wie kan worden aangenomen dat zij zich buiten de Verenigde Staten bevinden. Deze verplichting kan betrekking hebben op zowel de contactgegevens, alsook op de inhoud van het telefoon- en internetverkeer.

De Amerikaanse autoriteiten vergaren deze inlichtingen over communicatie via telefoon of internet in het belang van de nationale veiligheid van de Verenigde Staten.

De verplichting voor aanbieders van telecommunicatie en internet is erop gericht “foreign intelligence information” te verkrijgen. Blijkens de definitie in de Foreign Intelligence Surveillance Act, wordt hier het volgende onder verstaan:

(e) “Foreign intelligence information” means—

(1) information that relates to, and if concerning a United States person is necessary to, the ability of the United States to protect against—

(A) actual or potential attack or other grave hostile acts of a foreign power or an agent of a foreign power;

(B) sabotage or international terrorism by a foreign power or an agent of a foreign power; or

(C) clandestine intelligence activities by an intelligence service or network of a foreign power or by an agent of a foreign power; or

(2) information with respect to a foreign power or foreign territory that relates to, and if concerning a United States person is necessary to—

(A) the national defense or the security of the United States; or

(B) the conduct of the foreign affairs of the United States.

De Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten beschikken in het belang van de nationale veiligheid van Nederland op grond van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2002, eveneens over bevoegdheden tot informatievergaring betreffende telefoon en internetverkeer van personen die zich buiten het grondgebied van de eigen staat bevinden.

Vraag 4

Heeft u reeds geprotesteerd tegen deze Amerikaanse wet die vergaande bevoegdheden creëert voor de Amerikaanse opsporingsdiensten, met het oog op de belangen van Nederlandse burgers ? Zo neen, bent u bereid dit op korte termijn te gaan doen ?

Antwoord 4

Nederland zal het voorzitterschap vragen tijdens de Ministeriële Bijeenkomst EU-VS, die voor 10 december a.s. geagendeerd staat, de Protect America Act aan de orde te stellen, teneinde informatie te verkrijgen over deze wet, alsmede over het debat dat momenteel plaatsvindt in de Verenigde Staten.

Toelichting

Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen ter zake van het lid Pechtold (D66), ingezonden 7 augustus 2007, (vraagnummer 2060722660).

(1) “VS maken met nieuwe wet afluisteren gemakkelijker”, Algemeen Dagblad, 6 augustus 2007.