CIMIC-bataljon in de startblokken voor PRT

Het landmachtbataljon voor civiel-militaire samenwerking (CIMIC) zal de kern van het volgende Provinciaal Reconstructie Team (PRT) in Uruzgan vormen. De eenheid hield vandaag de eerste informatiebijeenkomst voor het personeel. De militairen kregen inzicht in het voorbereidingstraject en konden kennismaken met collega’s.

De kern van het CIMIC-bataljon bestaat uit militairen van de diverse krijgsmachtdelen. Daarnaast beschikt de eenheid over een netwerk van circa 500 reserveofficieren. Zij worden als functioneel specialist ingezet wanneer bepaalde expertise in het uitzendgebied gewenst is.

Speciale kennis
De expertise en deskundigheid van het bataljon of haar reservisten is eigenlijk al jaar en dag ingezet bij specialistische opbouwactiviteiten in Uruzgan. Het ging daarbij tot op heden altijd om individuele uitzendingen. Nu gaat het bataljon de kern van het PRT vullen.

Twee richtingsverkeer
Plaatsvervangend commandant majoor Den Hollander: “Ik ben trots om 2 jaar na de oprichting van dit nieuwe bataljon het PRT te mogen leveren. Het is een unieke kans om als bataljon onze militaire en civiele kennis in te zetten ten behoeve van onze Afghaanse collega's en burgers.” Eén van de uit te zenden militairen vult aan: “Ik weet ook zeker dat wij veel van onze Afghaanse partners gaan leren.”

De militairen zullen de komende maanden naast het 'gewone' voorbereidingstraject ook een extra opleiding volgen, welke gericht is op civiel-militaire samenwerking.