Nederland versterkt relaties met Bhutan

Nederland wil zijn relatie met Bhutan versterken. Dat zei minister Koenders in zijn ontmoeting met koning Jigme Wangchuck.

Nederland heeft een bijzondere band met Bhutan. Vorig jaar brachten prins Willem-Alexander en prinses Maxima een bezoek aan het koninkrijk in de Himalaya. “Iedereen kent Nederland in Bhutan vooral vanwege de goede relaties tussen beide vorstenhuizen en de samenwerking op het gebied van duurzame ontwikkeling,” aldus Koenders (Ontwikkelingssamenwerking).

Koenders was getroffen door de zeer hartelijke ontvangst in het land van het bruto nationaal geluk. In Bhutan wordt de welvaart van het land gemeten aan de hand van toename van het geluk en niet dat van materiele welvaart. Het geluk in de samenleving wordt afgemeten aan cultuur, milieu, goed bestuur en economie. Koenders heeft tijdens zijn tweedaagse bezoek gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van de Gross National Happiness Commission, de premier, en de ministers van Financiën en Buitenlandse Zaken.

Bhutan, dat is gelegen tussen India en China, merkt relatief weinig van de gevolgen van de mondiale financieel-economische crisis, maar 23% van de mensen leeft onder de armoedegrens. De Bhutaanse regering wil dat percentage in 5 jaar terugbrengen tot 15% door meer aandacht te besteden aan de ontsluiting van het platteland. Koenders bekijkt of Nederland kan helpen bij de aanleg van wegen op het afgelegen platteland via de nieuwe investeringsregeling (ORIO).

De Bhutaanse regering vroeg ook aandacht voor de groeiende jeugdwerkloosheid in het land. Bhutan wil meer investeren in technisch onderwijs en het creëren van werkgelegenheid. Nederland werkt al op succesvolle wijze samen met Bhutan op het gebied van duurzame ontwikkeling, armoedebestrijding en hoger onderwijs. Koenders wil het beurzenprogramma intensiveren.

Nederland geeft jaarlijks €6 miljoen ontwikkelingshulp, waarvan €2 miljoen ter ondersteuning van het democratiseringproces in Bhutan. Vorig jaar trad de populaire koning tegen de wil van zijn onderdanen af werden er voor het eerst parlementsverkiezingen gehouden in het laatste Boeddhistische koninkrijk ter wereld.