Nieuwe afspraken moeten transportcriminaliteit terugdringen

Staatssecretaris Heemskerk werkt nu samen met marktpartijen en overheden aan afspraken om de transportcriminaliteit fors terug te dringen. Dit najaar moeten de afspraken, over onder andere veiliger parkeerplaatsen en het soepeler doen van aangifte, van kracht worden in het tweede convenant transport.

Voor een open economie als de onze is het belangrijk dat wegvervoerders zich in Nederland veilig weten. Ook moeten de afspraken het persoonlijk leed van chauffeurs verminderen. De afspraken zijn nu extra van belang in deze tijd van crisis', aldus de staatssecretaris van Economische Zaken.

350 miljoen euro schade

Jaarlijks lijdt het Nederlandse bedrijfsleven circa 350 miljoen euro schade als gevolg van transportcriminaliteit. In Europa is de schade 8,2 miljard euro. Het is volgens de staatssecretaris belangrijk voor Nederland om te werken aan een veiliger transportsector omdat dit anders het vestigingsklimaat schaadt. Nederland is verantwoordelijk voor 22 procent van het Europese wegtransport en de helft van de Europese distributiecentra is in Nederland gevestigd.

Veiligheidsbalans 2008

De diefstal van lading als van complete vrachtwagens is in het eerste kwartaal van 2009 met ongeveer 40% gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2008 bleek uit de Veiligheidsbalans 2008 van de Inspectie Verkeer en Waterstaat. Voor dit effect heeft de Transported Asset Protection Association Europe (TAPA-EMEA) al gewaarschuwd. Het is een bekend fenomeen dat transportcriminaliteit toeneemt in tijden van economische crisis.