Verslag van de bijeenkomsten van de werkgroep op hoog niveau voor asiel en migratie (hlwg) op 19 oktober en 8 november 2006

VERSLAG VAN DE BIJEENKOMSTEN VAN DE WERKGROEP OP HOOG NIVEAU VOOR ASIEL EN MIGRATIE (HLWG) OP 19 OKTOBER EN 8 NOVEMBER 2006

EU-Afrika Ministeriële conferentie, 22- 23 november 2006, Tripoli

Tijdens de EU-Afrika Ministeriële conferentie in Bamako in december 2005 is besloten tot het opstarten van een dialoog over migratie en het organiseren van een ministeriële conferentie over migratie in 2006. Op 22 en 23 november 2006 heeft de EU-Afrika Ministeriële Conferentie voor Migratie en Ontwikkeling plaatsgevonden in de Libische hoofdstad Tripoli. Naast de EU lidstaten waren de leden van de Afrikaanse Unie en Marokko aanwezig.

Tijdens de HLWG bijeenkomsten is de concept politieke verklaring voor de EU-Afrika conferentie in Tripoli voorbesproken. De voorzitter heeft verslag gedaan van de moeizame voorbereidingen. De voorbereidingen van de conferentie hebben plaatsgevonden in uitgebreid Troika-verband. Namens de EU sloten naast de Troika ook Malta en Portugal (i.v.m de EU-Afrika Top in Lissabon tijdens het Portugese voorzitterschap in de tweede helft van 2007) hierbij aan. Voor de Afrikaanse zijde hebben naast de AU Troika (Congo DRC, Soedan en Nigeria) ook gastland Libië en Algerije als trekker van dit dossier binnen de AU deelgenomen.

Vanwege de nationale verkiezingen bleef de Nederlandse deelname aan de ministeriële conferentie in Tripoli beperkt tot ambtelijk niveau. Nederlandse inzet was een evenwichtige verklaring waarin wordt gesproken over maatregelen op het gebied van migratie en ontwikkeling, legale migratie en illegale migratie, met respect voor de mensenrechten. De uitgangspunten dienden aan te sluiten bij bestaande afspraken en verklaringen, zoals de AU Common Position on Migration and Development, de EU Strategy for Africa en de verklaring en het actieplan van de conferentie in Rabat (juli 2006).

Na lange onderhandelingen is tijdens de conferentie een gezamenlijke politieke verklaring aangenomen, waarin naast politieke afspraken ook actiepunten en een follow-up mechanisme zijn opgenomen. Daarnaast is het Ouagadougou actieplan tegen mensenhandel aangenomen waarmee samenwerking wordt uitgesproken in de vorm van een pakket maatregelen.
De onderhandelingen concentreerden zich uiteindelijk op twee punten: de Afrikaanse wens voor het inrichten van een fonds voor financiering van implementatie van het pakket maatregelen, en de Europese wens een verwijzing naar terugkeer en readmissie op te nemen.

Follow-up Conclusies Europese Raad december 2005

Zoals tijdens de Europese Raad van December 2005 afgesproken zal na een jaar worden gerapporteerd aan de Raad over de voortgang van activiteiten op het terrein van migratie. De Commissie doet verslag van de vorderingen in een rapportage. Deze wordt voorgelegd aan de RAZEB en de Europese Raad in december, die hierover nieuwe conclusies zullen formuleren. In een bijlage wordt de implementatietabel, het overzicht van alle activiteiten door de lidstaten, opgenomen. Kort voorafgaand aan de Europese Raad zal de Europese Commissie een mededeling verspreiden, genaamd “The global approach to migration one year on: Towards a comprehensive European migration policy”. In deze mededeling zal de Commissie ook nieuwe initiatieven en intensiveringen voorstellen.

Uw Kamer zal hierover via de gebruikelijke procedure worden geïnformeerd.

Vervolg op de VN-Hoge Politieke Dialoog over Internationale migratie en ontwikkeling

Op 14 en 15 september 2006 werd in New York de "High-level Dialogue on International Migration and Development" (HLD) gehouden. Doel van de HLD was “to discuss the overall theme of the multidimensional aspects of international migration and development in order to identify appropriate ways and means to maximize its development benefits and minimize its negative impacts”. Hiermee werd voor het eerst in de geschiedenis op hoog politiek niveau over internationale migratie en ontwikkeling gesproken. Een uitkomst van deze bijeenkomst was een vervolg in de vorm van een forumbijeenkomst. België heeft aangeboden om in juli 2007 de eerste bijeenkomst te organiseren, vooralsnog ‘Forum on international migration and development’ genoemd.

Het zal daarbij gaan om een informele, vrijwillige en consultatieve conferentie. Nederland heeft aangeboden actieve ondersteuning te bieden aan de voorbereidingen, zowel financieel als in mankracht. België meldt dat meer landen reeds een aanbod voor ondersteuning hebben gedaan.


Tijdens deze HLWG bijeenkomsten zet België de voorbereidingen van en ideeën over het Forum uiteen. België wil het Forum niet beperken tot een analytische bijeenkomst, maar meer concreet, operationeel en actie-georiënteerd. België geeft een voorlopig programma waarin naast een intergouvernementele bijeenkomst ruimte is voor diaspora, maatschappelijk middenveld en internationale organisaties. Daarnaast speelt België met het idee van het opzetten van een ‘marktplaats’ voor het identificeren van vraag en aanbod van activiteiten en kennis op het terrein van migratie en ontwikkeling. Binnenkort zal België een vragenlijst verspreiden waarin landen wordt gevraagd om de voorkeur aan te geven voor te behandelen thema’s tijdens het Forum.