Regeling Europees geld voor hulp bij crisis gepubliceerd

Bedrijven en sectoren die zijn getroffen door de crisis kunnen bij massaontslag gebruik maken van geld uit het Europees Globaliseringsfonds. Met dit geld kunnen werknemers weer aan de slag worden geholpen met bijvoorbeeld scholing of hulp bij het opzetten van een eigen bedrijf. Vandaag, woensdag 22 juli 2009, is de regeling in de Staatscourant gepubliceerd waarin onder meer de voorwaarden voor het aanvragen van subsidie uit het Europees Globaliseringsfonds, de aanvraagprocedure en de controle van de besteding van het geld zijn geregeld.

Het Agentschap SZW ondersteunt bedrijven en sectoren die in aanmerking willen komen voor een bijdrage uit het globaliseringsfonds bij hun aanvraag. Het ministerie van SZW doet vervolgens de aanvraag voor een bijdrage in Brussel.
Een belangrijke voorwaarde is dat sprake moet zijn van massaontslag: 500 ontslagen in periode van vier maanden voor één bedrijf of 500 ontslagen in een periode van negen maanden voor een sector in één of twee aan elkaar grenzende provincies.
Bedrijven of sectoren kunnen de kosten voor bijvoorbeeld scholing voor maximaal 65 procent vergoed krijgen; 35 procent van de kosten moeten ze zelf betalen.

Voorafgaand aan het indienen van een verzoek om een bijdrage uit het globaliseringsfonds sluiten de aanvrager en het ministerie van SZW een convenant. Daarin worden onder meer afspraken gemaakt over de verdeling van de verantwoordelijkheden, de samenwerking tussen aanvrager en ministerie, de ondersteuning van de aanvrager en de controle.

Het Europees Globaliseringsfonds heeft jaarlijks 500 miljoen euro beschikbaar. Het geld was eerst alleen bedoeld voor ontslagen door de globalisering. De ruimere regels vanwege de crisis zorgen ervoor dat het geld tijdelijk breder kan worden ingezet.

Inmiddels hebben de eerste bedrijven en sectoren die een beroep willen doen op het Europees Globaliseringsfonds zich gemeld bij het Agentschap SZW. Eén daarvan is het A&O-fonds Grafimedia. Op korte termijn zal voor ontslagen werknemers in de grafische sector een aanvraag worden ingediend.