Start inspraak vergunningsaanvraag kerncentrales

Vanaf vandaag tot en met 16 oktober 2009 kan iedereen reageren op de startnotitie milieueffectrapport tweede kerncentrale Borssele (1,7 MB). Aanleiding is het voornemen van Nutsbedrijf DELTA om in Borssele een tweede kerncentrale te bouwen. De indieningstermijn om te reageren is langer dan de wettelijke termijn vanwege de zomervakantie.

Na 16 oktober 2009 zal de Commissie voor de MER onafhankelijk advies uitbrengen over de MER-richtlijnen. Daarna stelt de minister van VROM met andere direct betrokken andere ministers de richtlijnen voor de milieueffectrapportage (m.e.r.-richtlijnen) op. Zij doen dat mede op basis van het advies van de Commissie voor de MER en de ontvangen reacties de richtlijnen voor de Milieu Effectrapportage (MER-richtlijnen) opstellen. Deze MER-richtlijnen zijn begin 2010 klaar. Op basis hiervan kan DELTA de vergunning aanvragen. Het nutsbedrijf heeft aangegeven dit op zijn vroegst halverwege 2011 te doen.

Delta
DELTA Energy B.V. heeft op 29 juni 2009 een startnotitie milieu-effectrapportage over de realisatie van een tweede kerncentrale in Borssele aan de minister Cramer van VROM aangeboden. Met deze startnotitie maakt DELTA kenbaar een tweede kerncentrale bij Borssele te willen realiseren. Om een kerncentrale te kunnen bouwen en exploiteren is onder andere een vergunning op grond van de Kernenergiewet noodzakelijk.

Meer informatie is te vinden op de VROM site (www.vrom.nl/nieuwekerncentrale). Onder meer over de opzet, inhoud en uitwerking van de procedure, de startnotitie zelf en de lokaties waar deze ter inzage ligt.