Wandelvierdaagse ook in Afghanistan gestart

Zowel op Kandahar Air Field (KAF) als op Kamp Holland werd gisteren in alle vroegte het startsein gegeven voor de Afghaanse versie van de Vierdaagse.

Dat deze vierdaagse variant nét even anders is dan de Nederlandse mag duidelijk zijn. Asfaltwegen maken plaats voor zand en temperaturen lopen vroeg in de ochtend al op tot 30 graden.

KAF
De commandant van de Nederlandse Air Task Force, kolonel Frank Rombouts, gaf om 06.00 uur het startsein voor de mars. Zo’n 100 deelnemers namen deel aan het parcours van 13,8 kilometer, het 'rondje KAF'.

De deelnemers kwamen uit 6 verschillende landen. Naast Nederlanders namen ook Amerikanen, Canadezen, Tsjechen, Britten en Denen deel aan deze alternatieve wandelvierdaagse. Veel deelnemers hebben zich laten sponsoren om zo geld in te zamelen voor stichting Nahid, een van de doelen van de Goede Doelen Commissie op KAF. Deze stichting probeert het Vrouwenhuis in Kabul in stand te houden.

Kamp Holland
Meer dan 100 militairen lopen 4 dagen rond Kamp Holland. Gewapend begonnen de militairen hier vandaag in alle vroegte aan de tweede etappe. Het parcours ligt in de buitenring, waar wapens dragen verplicht is. Niet alleen Nederlandse militairen verschenen aan de start, ook Australiërs en Slowaken liepen mee. Kapitein Remco, medeorganisator en zelf fanatiek wandelaar, legt uit dat het parcours aanzienlijk korter is dan in Nederland. “We lopen hier per dag 12 kilometer. Een bewuste keuze, omdat je onder deze barre omstandigheden geen 40 kilometer moet willen lopen.”

Aangezien de buitenring maar een aantal kilometers in omtrek beslaat, was het nog een flinke uitdaging voor de organisatie om een leuk parcours neer te zetten. “We hebben toch elke dag een andere route en morgen lopen ook wij de ‘Zeven Heuvelen Loop’, waar we de grote bult bij de heavy weapon range voor gebruiken”, aldus Remco.