Aanbevelingen voor geïntegreerde samenwerking

Op 25 en 26 januari jl. organiseerde het ministerie van Buitenlandse Zaken samen met de Britse denktank 'Centre for European Reform' in Rotterdam een internationaal seminar over de wijze waarop de samenwerking tussen defensie, diplomatie en ontwikkelingssamenwerking verbeterd kan worden.

Op basis van het seminar zijn tien aanbevelingen opgesteld, de zogenaamde 'Rotterdam Recommendations'. Nederland zet deze aanbevelingen op de agenda van de verschillende betrokken internationale organisaties (VN, EU, NAVO, OESO, Wereldbank), om een coherente aanpak tussen de verschillende organisaties te optimaliseren.

Veiligheid en stabiliteit zijn noodzakelijke voorwaarden voor ontwikkeling. Daarom worden de Nederlandse inspanningen in conflictgevoelige regio’s niet alleen vanuit de pure ontwikkelingssector aangepakt, maar in samenhang met de politieke, militaire en economische sectoren. Die geïntegreerde benadering (‘Defence, Development & Diplomacy’) is nodig voor het bereiken van blijvende vrede, veiligheid en ontwikkeling.