Aanklager Internationaal Strafhof dankt Nederland voor steun

Openbaar aanklager Luis Moreno-Ocampo heeft zijn dank uitgesproken voor de Nederlandse steun voor het werk van Internationaal Strafhof. Moreno-Ocampo sprak met minister Verhagen van Buitenlandse Zaken over de strijd tegen straffeloosheid en de lopende onderzoeken van het Strafhof in Soedan en andere landen.

“Het is van cruciaal belang dat landen volledig samenwerken met het Internationaal Strafhof”, aldus Verhagen. “Anders kan het hof niet slagen in zijn missie.” Nederland is gastland van het Internationaal Strafhof, dat is gevestigd in Den Haag.

Minister Verhagen heeft de aanklager onder andere laten weten dat Nederland de Soedanese houding ten opzichte van het Strafhof veroordeelt. Soedan benoemde Ahmad Haroun, die wordt verdacht van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, tot voorzitter van een mensenrechtencommité. Het Internationaal Strafhof heeft tegen Haroun en een andere Soedanees arrestatiebevelen uitgevaardigd. Verhagen heeft de Soedanese regering er eerder al op gewezen dat de arrestatiebevelen dienen te worden uitgevoerd.

Het Strafhof vervolgt mensen die worden verdacht van onder andere oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en genocide. Het Strafhof bestaat sinds 1 juli 2002 en onderzoekt sindsdien ernstige misdaden gepleegd in onder meer Soedan, de Democratische Republiek Congo en de Centraal Afrikaanse Republiek.

Versterking van de internationale rechtsorde is één van de hoofdpunten van het Nederlandse buitenlandbeleid. Dit betekent niet alleen het vastleggen van normen, maar vooral ook het zorgdragen voor de naleving en, waar nodig, optreden tegen de schenders van deze normen. Het tegengaan van straffeloosheid maakt deel uit van de mensenrechtenstrategie van minister Verhagen. Naast het Internationaal Strafhof huisvest Nederland onder meer het Joegoslavië-tribunaal en het Internationaal Gerechtshof.