Achtduizend kippen vormen start van nieuw bestaan

Inwoners van de hoofdstad van Uruzgan hebben dit weekend achtduizend kippen gekregen. De jonge legkippen zijn verdeeld onder vijfhonderd van de armste gezinnen, waaronder veel weduwen met jonge kinderen. Het zijn met name deze gezinnen die het erg moeilijk hebben bij de opbouw van een nieuw bestaan na de val van de Taliban.

De veertien kippen en twee hanen die elk gezin heeft ontvangen leveren eieren op die zij op de markt kunnen verkopen. De mest die de beestjes produceren kan weer gebruikt worden bij het telen van de groentes die zij - ook met behulp van dit programma - op de binnenplaatsjes van hun qala's telen.

Het kippenproject is onderdeel van een groter programma dat met Nederlands ontwikkelingssamenwerkingsgeld wordt uitgevoerd door het Nederlandse bedrijf GSE in samenwerking met een aantal Afghaanse hulporganisaties. Andere projecten die deel uitmaken van dat programma zijn gericht op saffraanteelt als alternatief voor de verbouw van papaver, fruit- en groenteteelt.

Als volgend jaar blijkt dat deze aanpak tot succes leidt, kan het project eventueel uitgebreid worden naar diverse andere regio's in Uruzgan.