Afvang en opslag CO2 centraal op internationale conferentie in Den Haag

Klimaatverandering tegengaan door het broeikasgas CO2 af te vangen en op te slaan. Daarover organiseren Nederland en Saoedi-Arabië de tweedaagse internationale conferentie CCS in a low carbon energy future op 30 juni en 1 juli 2008 in Den Haag.

Het terugdringen van de CO2-uitstoot is cruciaal in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Nederland hecht daarom zeer aan efficiënter gebruik van fossiele brandstoffen en meer hernieuwbare energie. Uiteindelijk moeten we toe naar een volledig duurzame energiehuishouding. Maar omdat we nog wel even afhankelijk blijven van fossiele energie is een schone toepassing van olie, gas en kolen ook belangrijk. Dat kan met Carbon Capture and Storage (CCS), de techniek om CO2 af te vangen en op te slaan.

De CCS-techniek verkeert nog in de startfase, maar is veelbelovend. CCS moet daarom in onderzoeks- en demonstratieprojecten verfijnd worden en op grotere schaal beschikbaar komen. Daarvoor is internationale samenwerking nodig: tussen energie-consumerende en -producerende landen én tussen geïndustrialiseerde landen en opkomende economieën en ontwikkelingslanden.

De Nederlands-Saoedische conferentie moet een aanzet geven voor een internationale CCS-strategie. Besluitvormers uit overheid, bedrijfsleven en wetenschap bespreken de mogelijkheden en obstakels voor bredere toepassing van CCS.

Op de eerste dag ligt de nadruk op beleidsmatige en juridische aspecten van CCS. Ook komen aansprakelijkheid en financiering aan de orde en de plek van CCS binnen het toekomstige internationale klimaatbeleid. De tweede dag staat in het teken van lopende en voorgenomen CCS-projecten in binnen- en buitenland.

De conferentie wordt georganiseerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken (i.s.m. Economische Zaken en VROM) en het Saoedische ministerie van Olie. Minister Van der Hoeven van Economische Zaken opent de conferentie.

Meer informatie:
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Directie Economische en Ecologische Samenwerking (DES)
T. 070 3486486
E. CCSconference@minbuza.nl