Balkenende en Koenders ontvangen Millenniumdoelen-stropdas

Minister-president Balkenende en minister Koenders ontvingen vanochtend op het ministerie van Algemene Zaken speciale millenniumdoelen-stropdassen uit handen van de jongerenorganisatie Move Your World.

Minister-president Balkenende kreeg een stropdas met als onderwerp millenniumdoel 2 (MDG 2), onderwijs aan alle kinderen. Op de das van minister Koenders staan de MDG's 4 en 5, het terugdringen van moeder- en kindsterfte.

Move Your World vroeg de bewindslieden de stropdassen te dragen tijdens de komende MDG-top in New York en riep hen op zich op de top voor 100% in te zetten voor de MDG's en andere leiders te inspireren hetzelfde te doen. De jongerenorganisatie presenteerde de resultaten van de campagne Donate Your Space. Deze campagne had als doel in Nederland zoveel mogelijk aandacht te vragen voor de acht millenniumdoelen.

Balkenende verwees in zijn toespraak naar het VN-rapport dat gisteren door de Secretaris-Generaal van de VN, Ban-ki Moon, gepresenteerd werd. Uit het rapport blijkt dat de enorme voortgang die is geboekt in armoedebestrijding bedreigd wordt door de stijgende olie- en voedselprijzen. De halvering van de armoede in 2015, MDG1, wordt gehaald maar er zijn extra inspanningen nodig op de andere MDG's.

Koenders zei dat het behalen van de MDG's niet door overheden alleen kan worden gedaan. 'We moeten waar mogelijk nauw samenwerken met partners uit het bedrijfsleven, financiële instellingen, niet gouvernementele organisaties en kennisinstellingen', aldus Koenders. 'Deze - niet traditionele - partners kunnen met nieuwe frisse ideeën komen. Dat noem ik slimme Ontwikkelingssamenwerking'. De minister zal in New York aan zijn internationale collega's concrete voorbeelden laten zien van de ervaringen die Nederland hiermee al heeft opgedaan.