Baltische staten kijken naar Benelux

Minister Verhagen heeft dinsdag en woensdag met zijn vijf collega's uit de Baltische staten en de Benelux in de Letse hoofdstad Riga van gedachten gewisseld over de rol van kleine en middelgrote landen in de Europese Unie.

"Voor ons is de Benelux een voorbeeld hoe landen die niet heel zo groot zijn, maar wel goede ideeen hebben, een belangrijke rol kunnen spelen in de Europese Unie," zei de Estse minister Urmas Paet woensdag na afloop van het informele overleg.

De minsters gebruikten de gelegenheid daarnaast om hun visies over het Europese nabuurschapsbeleid te delen. Het nabuurschapsbeleid is bedoeld om de stabiliteit en welvaart te bevorderen van de landen rond de Unie. Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) sprak zich uit voor intensievere samenwerking met de EU-partners in het oosten, maar benadrukte dat toetreding niet aan de orde is.

De ministers spraken af dat de Benelux-landen België, Nederland en Luxemburg en de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen eens per jaar een informeel overleg zullen houden. De Litouwse minister Petras Vaitiekunas verwacht dat de stem van de Benelux en de Balten daardoor duidelijker in de Europese besluitvorming zal doorklinken. "In dit geval is drie plus drie meer dan zes."