Birma: Verhagen doet moreel appèl op VN Veiligheidsraad

De internationale gemeenschap moet het Birmese regime desnoods dwingen snel meer hulp en hulpverleners toe te laten. Nood moet boven de politiek gesteld. Nederland doet daarom een moreel appèl op de VN Veiligheidsraad om zich snel uit te spreken. Dat zei minister Verhagen in reactie op de alarmerende humanitaire situatie in Birma.

“De Veiligheidsraad heeft de verantwoordelijkheid te doen wat mogelijk is om de honderdduizenden Birmezen te helpen, als de Birmese militairen dat niet of te weinig doen,” aldus Verhagen (Buitenlandse Zaken). “Ik ben ervan overtuigd dat als de Veiligheidsraad kiest voor de mensen in nood en een klemmend beroep doet op de Birmese junta om hulp toe te laten, dit effect zal hebben. Ik heb aan de Permanente Vertegenwoordiger van Nederland bij de Verenigde Naties in New York gevraagd zich hiervoor in te zetten bij de leden van de Veiligheidsraad.”

Verhagen sprak gisteravond telefonisch met zijn Franse collega Kouchner over de mogelijkheden die Nederland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en andere gelijkgezinde landen hebben om de honderdduizenden Birmezen te helpen.

Verhagen roept ook de landen in de regio op de machthebbers in Naypyidaw aan te spreken. Birma is lid van de ASEAN en heeft nauwe commerciële banden met diverse Aziatische landen, waaronder India en China.

“Er is snel meer hulp nodig en heel veel,” aldus de minister. “Sommige berichten wijzen er op dat slechts dertig procent van de getroffenen tot nu zijn bereikt en slechts vijftien procent van de benodigde hulpgoederen het land inkomen.”

De zuidelijke delta van Birma werd vorige week getroffen door de cycloon Nargis. Het officiële dodental ligt rond de 32.000 en bijna 30.000 mensen worden vermist. De VN spreekt in een schatting over 100.000 doden en naar schatting 1,5 miljoen mensen die door de ramp getroffen zijn. De internationale hulptransporten komen langzaam op gang maar de Birmese autoriteiten weigeren nog steeds buitenlandse hulpverleners toe te laten.