Boeren Uruzgan krijgen hulp van de VN

De voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) gaat met 2,4 miljoen euro financiële steun uit Nederland projecten opstarten om duizend Afghaanse boerengezinnen in de provincie Uruzgan te ondersteunen. Het Afghaanse ministerie van Landbouw, Irrigatie en Vee heeft daarover gisteren met de Verenigde Naties een overeenkomst getekend.

Het project is gericht op boeren in de plaatsen Tarin Kowt en Chora. Ze krijgen technisch onderricht, leren hun producten beter verkopen, en zullen worden voorzien van zaden, kunstmest en gereedschap. Het project wil op die manier hun voedselproductie verhogen en hun inkomsten vergroten. Bovendien beoogt het project de positie van vrouwen – er werken veel vrouwen in de landbouw - structureel te verbeteren.

De VN-landbouworganisatie wil in een later stadium de boeren ook voorzien van materiaal voor het houden van bijen, het telen van fruit, het opzetten van kassen en het houden van kleinvee. Het project duurt tot februari 2010. De FAO zijn ook betrokken bij de uitvoering van een vergelijkbaar project met Duitse steun in de noordelijke provincie Baghlan.

De VN-organisatie werkt bij de opzet en uitvoering van dit project nauw samen met de provinciale overheid en Afghaanse hulporganisaties. Nederland is blij met de komst van de FAO naar Uruzgan. De organisatie brengt veel kennis en ervaring met zich mee, waar de plaatselijke overheid en hulporganisaties van kunnen profiteren.

Sinds de start van de Nederlandse militaire missie in augustus 2006 voeren vijftien hulporganisaties programma's uit in de provincie.