Boot Canal Parade in teken van onderwijs

Minister Plasterk (homo-emancipatie) en staatssecretaris Dijksma varen ook dit jaar met een eigen OCW-boot mee met de Canal Parade. Het thema van de boot is 'onderwijs'.

'Scholen moeten een veilig schoolklimaat bieden aan homoseksuele leerlingen, onderwijspersoneel en ouders zodat zij zich veilig en geaccepteerd voelen', aldus minister Plasterk. Nog te vaak is dat niet het geval. Uit een onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs naar homofoob gedrag en seksuele diversiteit op scholen bleek dat een meerderheid van de leerlingen zich niet veilig voelt op school om voor mogelijke homoseksuele geaardheid uit te komen. Het vergroten van sociale acceptatie van homoseksuele mannen, lesbische vrouwen en biseksuelen in de samenleving, dus ook op scholen, is een van de speerpunten van het emancipatiebeleid van de minister.

De minister heeft dit jaar nadrukkelijk voor onderwijs gekozen. Daarom zijn ook met name docenten en leerlingen uitgenodigd. Zij maken het merendeel uit van de ongeveer 50 gasten die op zaterdag 1 augustus zullen meevaren met de OCW-boot. Daarnaast varen onder andere ook vertegenwoordigers van de CNV-onderwijsbond en de Aob mee. Verder vaart het Rotterdams Centrum voor Theater mee. Dit theater kreeg onlangs nog een aanmoedigingsprijs van de jury van de Jos Brinkprijs voor het bespreekbaar maken van homoseksualiteit op scholen.

De Canal Parade vindt dit jaar plaats op zaterdag 1 augustus, en is onderdeel van de Amsterdam Gay Pride.