Brede steun verlenging missies Irak en Bosnië

De Tweede Kamer geeft brede steun aan de verlenging van de Nederlandse bijdrage aan de NAVO trainingsmissie in Irak en de door de Europese Unie geleide troepenmacht in Bosnië-Herzegovina.

Minister van Buitenlandse Zaken Verhagen is blij met de steun aan de missies die de Nederlandse militairen uitvoeren. “Het is belangrijk dat de we als Nederland blijven bijdragen aan de stabiliteit en de veiligheid, zowel in Bosni ë als Irak.”

De bijdrage aan de missie in Irak wordt met een jaar verlengd tot augustus 2009. Nederland helpt met de opleiding en training van Iraakse leden van de veiligheidsorganisatie. Het gaat daarbij om zeven militairen. In het overleg met minister Verhagen en zijn collega van Defensie Van Middelkoop gaven alle aanwezige partijen aan de verlenging te steunen, behalve Groen Links en de Socialistische Partij.

De bijdrage aan de missie in Bosnië-Herzegovina wordt verlengd tot juni 2009. Het aantal Nederlandse militairen in Bosnië is geleidelijk teruggebracht van 530 militairen aan het begin van de missie in 2004 tot 85 militairen nu. Alle aanwezige partijen, behalve de Partij voor de Vrijheid, spraken hun steun uit voor de verlenging.