Buitenlandse Zaken in hoger beroep inzake Arjan Erkel

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gisteren hoger beroep ingesteld in de zaak tegen Artsen Zonder Grenzen bij het Zwitserse Hooggerechtshof in Genève.

Een Zwitserse rechter wees in een eerdere procedure de vordering van het ministerie op Artsen Zonder Grenzen af. Het ministerie heeft uit principiële gronden besloten hoger beroep in te stellen. Buitenlandse Zaken kan zich niet vinden in de motivering en de uitkomst van het vonnis. Het vonnis wekt de schijn dat de Nederlandse staat meewerkt aan het betalen van losgeld. De staat handhaaft het standpunt dat nooit met ontvoerders wordt onderhandeld en nooit losgeld wordt betaald. De uitspraak kan een ongewenst precedent scheppen dat mogelijk gevolgen heeft voor de consulaire dienstverlening in de toekomst.

In een eerdere procedure eiste het ministerie terugbetaling van het door haar in april 2004 aan Artsen Zonder Grenzen (AZG) geleende bedrag van 770.000 €. AZG heeft in totaal één miljoen euro betaald aan de gijzelnemers van Arjan Erkel. De eis van het ministerie werd op 15 maart dit jaar afgewezen door een Zwitserse rechtbank. Het ministerie betreurt die uitspraak en blijft van mening dat het om terugbetaling van een lening gaat. Men verwacht dat de behandeling van het hoger beroep meer dan een jaar in beslag zal nemen.